Конкурс „Красота и сръчност” в Кабиле
Конкурс „Красота и сръчност” в Кабиле / netinfo

 

Традиционният конкурс за млади творци „Красота и сръчност” се проведе в тунджанското село Кабиле. Основната цел на конкурса е да се популяризират, поощряват и утвърждават интересите на подрастващите към литературата, творчеството  и изобразителното изкуство. Тази година ОЦИИД „Тунджа” и Община „Тунджа” решиха да поощрят труда на децата през учебната година и да наградят най-доброто от клубовете по приложни изкуства по училищата.

Приветствие поднесе зам.-кметът Станчо Ставрев, който благодари на екипа на Центъра, на учениците и техните учители за сътворената от тях красота – сигурен знак за любовта към народните традиции и богатото детско въображение.

Директорката на Центъра – Антония Лазарова, обяви отличените групови и индивидуални участници. Две първи места бяха отредени за творбите, представени от подготвителната група към ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - с. Дражево и клубовете „Заедно творим” и „Да опазим природата, за да сме здрави” от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Скалица. Сред индивидуалните участници с първо място бяха отличени творбите на ученичките от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - с. Бояджик - Нели Русева от VІІІ клас и Виктория Гичева – VІ клас, както и на колективното художествено произведение на Петър Иванов и Мехаела Славова от ОУ „Хр. Ботев” – с. Кукорево. Награда получи и най-малката участничка в конкурса – второкласничката Ванеса Иванова от с. Бояджик. Грамоти за участие в конкурса получиха училищата от селата Скалица, Кукорево, Ботево, Роза , Бояджик и Дражево.

Наградите връчиха заместник-кметовете на общината инж. Мариета Сивкова и Станчо Ставрев и директорката на Центъра Антония Лазарова.

Специален гост беше Клубът за антични възстановки „Кабиле” с ръководител Константин Зайков. Той запозна участниците в празника с  основните дейности на клуба и за първи път официално показа знамето на Античното Кабиле, което на 21 април ще бъде осветено в Рим по повод празниците на града. Участниците в клуба показаха как се изработват антични съдове и бижута от глина и дадоха възможност на децата от училищата на община „Тунджа” да работят заедно с тях.