Старозагорче заминава на Космически лагер в Измир?
Старозагорче заминава на Космически лагер в Измир? / Reuters, архив
Старозагорче заминава на Космически лагер в Измир?
52507
Старозагорче заминава на Космически лагер в Измир?
  • Старозагорче заминава на Космически лагер в Измир?

10-годишната Екатерина Калоянова от Стара Загора е едно от 60-те деца от старната, които са класирани да заминат на Космически лагер в Измир. Там се намира един от петте световно известни центрове на НАСА. Престоят е в продължение на шест дни. Тренировъчната програма започва от 9:00 часа сутринта и приключва чак в 22:00 часа.

Райна Иванова, майката на петокласничката, разказа с какво дъщеря й си е извоювала място сред финалистите в Космическия конкурс, организиран от Центъра за творческо обучение в София. Подробности може да чуете в звуковия файл.

За първа година форматът на конкурса е по-разчупен. Вместо есе на определена тема, децата могат да изберат да представят 8-минутно видео есе. Това е направила и Екатерина. В него ученичката разказва на български и английски език за „Колонизацията на Марс".

Последно преди 7 години е имало номинирано дете от града на правите улици за участие в Космическия лагер. Сега пред семейството на Екатерина стои финансовият въпрос, свързан със заминаването на детето. До края на седмицата малката дама трябва да представи копие от бележника си и препоръки от своите преподаватели, които ще разкажат за нейните постижения и развитие през годините. Това са изискванията, които поставят организаторите за стипендия в размер на 800 евро. „Ако обаче сумата не бъде отпусната, трябва да търсим спонсори", коментира Райна Иванова. Тя сподели, че очаква съдействие от Общината, и даде пример за дете от Крумовград, участвало по същата програма, и чието пътуване било изцяло обезпечено от местната управа.

Екатерина учи в V ОУ "Митьо Станев". За реализацията на проекта й е помогнала нейната учителка по английски език Росица Атанасова.