Сидеров се разсърди на БСП, вот на недоверие няма да има
Сидеров се разсърди на БСП, вот на недоверие няма да има / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Сидеров се разсърди на БСП, вот на недоверие няма да има
52534
Сидеров се разсърди на БСП, вот на недоверие няма да има
  • Сидеров се разсърди на БСП, вот на недоверие няма да има

Депутатите от „Атака" оттеглиха подписите си под искането за вот на недоверие на правителството заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене". Според тях няма никакви пречки за стъпката, въпреки че това е прецедент. С подкрепата на Атака БСП събра необходимия минимум от 48 подписа. Само три дни преди да се проведат дебатите по вота националистите се отказаха от него. Като аргумент посочиха, че социалистите представят идеята за референдум за съдбата на АЕЦ „Белене" като своя. От БСП пък коментираха, че очевидно е имало натиск върху „Атака". Въпреки че вече няма достатъчно подписи, в понеделник ще се проведе извънредно заседание на парламента.

Лидерът на националистите Волен Сидеров призна, че още отначало е бил против вота на недоверие, но се е съгласил, за да може социалистите пък да се подпишат под искането на „Атака" за референдум за съдбата на ядрената централа. „БСП бяха некоректни и както виждате, те сега развиват една собствена PR акция, в която представят идеята за референдум за АЕЦ „Белене" за своя. Така или иначе за нас това е некоректност, на която не можем да отговорим по друг начин, освен да оттеглим положените подписи", каза той.

Сидеров отрече върху „Атака" да е оказван натиск от страна на ГЕРБ. По думите му няма и сделка с предишния президент Георги Първанов националистите да се оттеглят от искането, за да бъде дискредитиран лидерът на БСП Сергей Станишев. В задочен отговор председателят на социалистите заяви, че е имало натиск и това е цената да се запази парламентарната група на „Атака". „Очевидно, че то не отговаря на техните собствени убеждения, очевидно, че има някакви други интереси - или опазването на групата им, или натиск отвън, от кого точно нямам представа", изказа съмнения соцлидерът.

Председателят на парламента Цецка Цачева коментира, че не са налице конституционни основания за провеждане на вот на недоверие. „Вот на недоверие по същество с дебати няма да бъде проведен, поради което се счита, че такъв изобщо не е искан по надлежния от Конституцията ред, мотивира се парламентарната шефка.

Въпреки това в понеделник депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

*    *    *

В края на март тази година правителството се отказа от реализирането на АЕЦ "Белене". Страната ни обаче трябва да реши какво да прави с готовия реактор за пратения в историята проект за централата. Дни по-късно правителството реши да строи седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", което според експертите може да отнеме дори четиринадесет години. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е категоричен, че това решение ще бъде изпълнено, като седмият реактор се строи на пазарен принцип и няма да товари държавния бюджет. Обмисля се и идея за газова централа на площадката в Белене.

От БСП обаче определиха решението за отказ от втора атомна централа като провал на енергийната политика, а депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров дори се закани, че ако БСП се върне на власт, ще възроди проекта за АЕЦ "Белене". "Атака" пък поиска да се състои допитване до народа за втората атомна централа. От партията на Волен Сидеров се заканиха, че ако по въпроса няма инициатива от страна на управляващите и президента, то националистите ще се заемат с него. В началото на април БСП, "Атака" и независимият депутат Георги Терзийски внесоха вот на недоверие към кабинета "Борисов" заради спирането на "Белене". Под искането се подписаха 48 народни представители.

Отказът от проекта и решението за строителството на газова централа ще засили многократно енергийната зависимост на страна от доставките на руски газ и ще застраши националната сигурност, пише в мотивите на вота.

Останалите парламентарно представени партии заявиха, че няма да подкрепят вот на недоверие към кабинета заради отказа от проекта за втора АЕЦ. ДПС бяха категорични, че не биха застанали зад вот на недоверие по темата „Белене" с уговорката, че това не бива да се тълкува като подкрепа за управляващите, а просто смятат, че има по-съществени теми за подобен ход като състоянието на малкия и среден бизнес и цените на горивата.

Пред Дарик лидерът на СДС Мартин Димитров определи тезата на вносителите на вота на недоверие като много слаба, а на въпрос дали допуска Атака да се оттегли от него коментира, че Волен Сидеров с нищо не може да го учуди. Той обаче смята, че именно този вариант на развие по въпроса е по-честният - дори да не се стигне до разглеждане. Според него това e унизително за "Атака" и БСП.