Проф. Герджиков: В правото няма понятие „оттегляне на подпис”
Проф. Герджиков: В правото няма понятие „оттегляне на подпис” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Проф. Герджиков: В правото няма понятие "оттегляне на подпис"
52559
Проф. Герджиков: В правото няма понятие "оттегляне на подпис"
  • Проф. Герджиков: В правото няма понятие "оттегляне на подпис"

Понятието „оттегляне на подпис” в правото не съществува - искането на вот на недоверие не е проекторешение, което да се оттегля. Това коментира за Дарик проф. Огнян Герджиков, който беше председател на 39-то Народно събрание.

По думите му в случая с решението на „Атака” да се откаже от вече внесения вот срещу кабинета, не става въпрос за завещание, което човек да променя или от което да оттегля подписа си. Според проф. Герджиков няма как и да бъде обявено, че вотът не е внасян изобщо, след като това фактически се е случило.

Такова понятие като оттегляне на подпис в правото не съществува, така че това е една парламентарна измишльотина, която в интерес на истината беше проведена на един два пъти, но не във връзка с вот на недоверие, а по повод дадени законопроекти, коментира бившият парламентарен председател. Но за първи път се прави подобна игра, допълни той.

По думите му, освен политически акт искането на вот на недоверие е и юридически акт и като такъв той трябва да е в съответствие с правото. „Оттегляне на подпис в такъв случай, когато има волеизявление с адресат и това волеизявление е стигнало до адресата, оттук нататък не би могло да се оттегля”, коментира проф. Герджиков. Все едно да ви подпиша чек за 10 000 лева и след това да оттегля подписа си, образно обясни той.

„Втори въпрос е, че вероятно ръководството на Народното събрание ще се скрие зад правилото, че може да се оттегля проекторешение, което е внесено - това е вярно, но този вот на недоверие не е само проекторешение. Това, което те са направили - „Атака”, не могат да го оттеглят”, посочи още бившият парламентарен председател. Той обаче допълни, че в парламента всичко е възможно.

Не съм в деловодството на Народното събрание, за да зная внесен ли е, но ако вотът е внесен веднъж, няма как, образно казано, да бъде изнесен, каза още проф. Огнян Герджиков.

По-рано настоящият парламентарен председател Цецка Цачева коментира, че в тази ситуация ще се смята, че изобщо не е искан вот на недоверие по надлежния ред.