Празник учи децата, че „Никой не е по-голям от хляба”
Празник учи децата, че „Никой не е по-голям от хляба” / снимки: DarikNews.bg, Благоевград
Празник учи децата, че „Никой не е по-голям от хляба”
52713
Празник учи децата, че „Никой не е по-голям от хляба”
  • Празник учи децата, че „Никой не е по-голям от хляба”

С изложба на рисунки и макети откриха XIV-тия Национален ученически празник „За хляба наш…” в Благоевград. В фоайето на Драматичен театър „Никола Вапцаров” ученици представиха рисунки, макети, старинни уреди и пособия за приготвяне на хляб. Благовест Гошев от XI ОУ „Христо Ботев” участва в ученическия празник с макет „Воденицата в далечното минало”, изработена от дърво, клечки за зъби,  картон и жито. Пред Дарик ученикът каза, че изработката на макета му отнела само една вечер.

Празникът откри зам.-кметът по хуманитарните дейности Жанет Жикова, която пожела на всички участници да пазят и съхраняват традициите, защото „Никой не е по-голям от хляба”, каквото е мотото на празника. Проявата е част от Общинската програма за детето за 2012 г., както и от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2011/2012 г.

В празника участват 1233 ученици от І до ХІІ клас от 94 образователни институции от 24 области и 58 населени места от страната. Най-масово е участието на учениците от Благоевград - 570. Целта на празника е разширяване на научните познания за производството и значението на хляба, запознаване с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи; повишаване интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

Новини от Благоевград

Празник учи децата че Никой не е поголям от хляба
netinfo