Пинхолдей - един нетрадиционен фестивал в Севлиево
Пинхолдей - един нетрадиционен фестивал в Севлиево / Дарик Габрово, архив

Национален фестивал на безобективната фотография под надслов „360 градуса без обектив" започва от събота в Севлиево. Домакин е фотоклуб „Севлиево", а събитието се организира с подкрепата на Община Севлиево и Народно читалище „Развитие - 1870

 На 28 април, след официалното откриване на фестивала в читалището ще има уъркшоп, на който всеки желаещ сам ще може да си изработи кутия-апарат за снимане. Желаещите да участват ще бъдат разпределени на малки групи, към всяка група ще има ментор, който ще разяснява начина на работа, а накрая апаратите ще бъдат тествани за евентуално отстраняване на дефектите.

 Вторият ден на фестивала - 29 април - ще бъде посветен на снимане. Ще се снима „всичко и навсякъде". Предвижда се в центъра на Севлиево да бъде монтирана и голяма пинхол камера /палатка/, където всеки желаещ ще може да види изображения в реално време и място. Тогава ще се случи и събитието „360 градуса без обектив" - всички участници ще се организират в кръг и ще заснемат разгърнато панорамно изображение.

Фестивалът ще приключи на 30 април, когато от 18.00 часа в Бялата галерия на читалището ще се открие изложба със заснетите изображения.

Използването на пинхол камера е един от най-простите начини за създаване на фотографски изображения. Пинхол фотоапаратът /от английски „pin" - „карфица" и „hole" - „дупка"/ представлява затъмнена кутия, в която за обектив служи малка дупка, пробита с игла. Тези фотоапарати се правят лесно и с подръчни средства - от малки кибритени кутийки, кутии от кафе, бисквити или чай, до големи куфари и цели стаи /палатки/. В кутията се поставя светлочувствителен материал /филм или фотохартия/, върху който при експонация светът  отвън се отпечатва по неповторим и често непредвидим начин. От 2001 година насам всяка година през последната неделя на месец април ентусиасти от цял свят - любители и професионалисти, отбелязват Световния ден на Пинхол фотографията, като снимат със саморъчно направени фотоапарати. Организатори на събитието в България са „Фотобюлетин" и Българско фотографско общество.