320 участници идват за театралния фестивал Малкият принц
320 участници идват за театралния фестивал Малкият принц / DarikNews.bg, архив

320 деца и младежи от 16 селища в страната ще участват в Националния фестивал на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц" във Велико Търново. Седмото издание на конкурса ще се проведе от 29 април до 1 май в Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов".

Най-оспорвана ще бъде конкуренцията сред детските театрални формации. В конкурсната програма в неделя и понеделник ще участват 12 трупи от Лясковец, Раднево, Дебелец, Белене, Кнежа, Монтана, Свиленград, както и търновските село Самоводене и Церова кория.

Фестивала ще открият децата от Театрална студия "Усмивка" при Младежкия дом във Велико Търново. Те ще представят постановката "Куцото петле" от Рада Москова, а неин постановчик е Стефка Петрова.

Осем театрални състава ще премерят сили при юношите. На 1 май младите театрали от Професионалната гимназия по електроника и електротехника "М. Ломоносов" в Горна Оряховица и Младежки театрален състав от Първомай са заложили на спектакъла "Вражалец" на Ст. Л. Костов.

Театралите от СОУ "Цанко Церковски" също са избрали класическо заглавие, но от световната съкровищница - "Сън в лятна нощ" на Шекспир. Първи на конкурсния ден ще се изявят учениците от Театрално студио "Настроение" при СОУ "Вела Благоева" във Велико Търново. Тяхната постановка "Състезание" е ученическа идея, а неин режисьор е К. Бакалова.

С постановката "Ще те накарам да се влюбиш" от Недялко Йорданов ще се представят учениците от Театрален клуб "Млад талант" при СОУ "Максим Райкович" в Лясковец. Младежите от клуб "Краезнание" в Дебелец ще изиграят спектакъла "Самодива" по П. Ю. Тодоров.

Фестивалът се организира от Община Велико Търново и читалище "Извор" в Самоводене. Жури от специалисти ще следи за артистичност, дикция, пластика и разкриване на художествения образ.

Победителите в конкурса ще получат парична награда от Общината и специална статуетка, а останалите наградени колективи и индивидуални изпълнители - плакет и парични награди.