Варчев обмисля оставка, Дворецът със 73 000 лв. загуба
Варчев обмисля оставка, Дворецът със 73 000 лв. загуба / снимка: Dariknews, архив

Симеон Варчев обмисля оставка като изпълнителен директор на Двореца на културата и спорта във Варна, съобщи самият той при представянето на финансовия отчет за 2011 г. на търговското дружество. То е натрупало загуба от 73 000 лв., като приходите му са били 1,524 млн. лв., а разходите – 1,597 млн. лв.

Лошият финансов резултат не се дължи на мениджмънта, а на икономическата ситуация и откритите през последните години в града молове, смята Варчев. Броят на провежданите изложения в Двореца, които през най-силната му финансова 2008-ма година са били 19, е намалял до 5 през миналата. Приходите от тях са спаднали съответно от 780 000 лв. на 115 000 лв. Дружеството има неприбрани вземания в размер на 175 000 лв. По-голямата част от тях по думите на изпълнителния директор ги дължал „артист”, на когото той се предоверил. Очакванията са все пак сумата да бъде разплатена и засега нямало да бъде търсена по съдебен път.

Според Варчев има две възможности за развитието за Двореца – да бъде даден на концесия или Община Варна, чиято собственост е той, да инвестира около 4-5 млн. лв в ремонта му.

„На кръстопът съм дали да подам оставка, но не обичам да бягам отговорност, пък и никой не познава проблемите на Двореца по-добре от мен”, каза още Варчев. В срок от един месец той трябва да представи програма за оздравяване на търговското дружество, решиха общинските съветници от комисията по „Собственост и стопанство”, които приеха годишния му отчет.

Членовете на местния парламент гласуваха и отчета на „Дентален център Варна”. Той е завършил миналата година с печалба от 1 000 лв.