Журналистка, критикувала Путин, беше убита в Москва
Журналистка, критикувала Путин, беше убита в Москва / netinfo

Анна Политковская бе открита в събота мъртва във входа на дома, в който живее на улица "Лесная". Тя се връщала в къщи след пазар в магазин „Рамстор”, разказват роднините й. В дома си, който купила преди година и половина, Анна живеела сама.

Около 16.00 часа Политковская спряла колата си пред аптеката, която се намира в сградата на апартамента й, и влязла във входа. Тя извикала асансьора и преди да влезе в него била застреляна.

Газета Ру съобщи, че съседка е открила тялото на Анна Политковская и извикала милиция. Милиционерите намерили в кабината пистолет "Макаров" и четири гилзи. По-късно стана ясно, че журналистката е била убита с два изстрела - единият в главата.

Следствието работи със записа от камера за външно наблюдение и се опитва да състави фоторобот. Издирва се облечен изцяло в черно слаб млад мъж с ръст над среден.

Първите коментари са, че Политковская, която работеше като наблюдател на вестник "Новая газета", е убита заради работата й.

Анна Политковская е известна в цял свят със своите остри публикации за войната в Чечения и Северен Кавказ, както и с критиките си към президента Владимир Путин.

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов заяви, че Политковская много пъти е била заплашвана. Последният съветски президент Михаил Горбачов, който е един от собствениците на вестника, каза, че "Новая газета" ще направи собствено разследване на убийството.

"Анна никога не е имала нищо общо нито с политически интриги, нито с каквито и да било "финансови интереси". Беше абсолютно невъзможно да бъде накарана да замълчи или да бъде подкупена. Тя считаше за свой журналистически и човешки дълг и беше непреклонна в търсенето на справедливост. Истината и справедливостта тя търсеше и в трагичните чеченски събития - от самотоначало на чеченската война до днес - като си даваше сметка колко опасно е това", се казва в некролога на редакцията на вестника.

Името на 48-годишната журналистка беше в списъка на "врагове на руския народ и руската държавност", разпространен през март от депутата националист от Либералдемократическата партия на Русия (ЛДПР) Николай Курянович.

Последната публикация на Политковская в "Новая газета" е за действията на чеченски отряди, които воюват на страната на федералните сили.

Анна Политковская е завършила журналистика в Московския държавен университет през 1980 г. До 1993 г. е работила във вестниците "Известия" и "Воздушный транспорт", в други редакции и в издателство "Паритет".

В периода 1994-1999 г. е редактор на отдела за извънредни произшествия в "Общая газета", от след това е наблюдател на "Новая газета".

От лятото на 1999 г. посещава районите на военните действия и лагери на бежанци в Дагестан, Ингушетия и Чечения. Автор е на документалната книга "Пътешествие в ада. Чеченски дневник". В книгата тя представя пътна карта за мир в Чечения. Мирният план на Политковска за Чечения включва разоръжаване, международни мироопазващи сили, енергични мерки срещу корупцията и създаване на федерална комисия за управление на региона.

За репортажите й от Чечения през 2000 г. Политковская получи наградата "Златно перо на Русия". Носителка е и на много други награди.

Анна Политковская се занимаваше и с правозащитна дейност: помагаше в съда на майките на загинали войници, правеше разледвания на корупцията във военното министерство и в командването на руските федерални войски в Чечения.

Политковская е известна като най-непримиримия противник на Путин и най-популярния разследващ журналист в страната. Тя е автор и на книгата "Русия на Путин", написана след опита да бъде отровена от хора, които според нея работят за руските тайни служби.

В интервю пред британския вестник "Индипендънт" тя разказа как на 1 септември 2004 г. се свързва с чеченските бунтовници и успява да ги склони да позволят на Аслан Масхадов, бившия чеченски президент и бунтовнически лидер, да отиде в Беслан и да убеди терористите да освободят взетите за заложници деца.

Тя се отправя към Беслан, за да осигури коридор за Масхадов. Последният й контакт с хората му е десет минути преди да се качи в самолета. По време на полета пие чай и е отровена. Политковска успява да се свърже с представителя на Масхадов в Лондон Закаев. Масхадов е бил готов без никакви условия и гаранции да преговаря с терористите. Москва отказва. След няколко неуспешни опита да стигне до Владивосток (просто не я допускат в самолетите) тя все пак намира начин да излети. Тя със сигурност е наясно как действат руските служби, след като е отказала каквато и да е храна на борда. Поръчала си е само един чай от стюардесата. Десет минути по-късно изпада в кома.

“Не го харесвам заради неговия цинизъм, расизъм, заради лъжите му, заради избиването на невинни хора, което се случва по време на мандата му,” пише Анна Политковская в книгата си “Русия на Путин”, която е публикувана в чужбина, но не и в Русия.

Анна Политковская е убита в деня, в който Владимир Путин навърши 54 години.