Деца и възрастни от Трявна отбелязват 9 май – Ден на Европа
Деца и възрастни от Трявна отбелязват 9 май – Ден на Европа / Дарик Габрово, архив

Повече от 100 деца, младежи и възрасни ще се включат вотбелязването на Деня на Европа - 9 май в Трявна. Преди обяд членовете на Съюза на ветераните от войните и клуб „Традиция" ще се поклонят пред паметника на загиналите във войните тревненци, а след това ще има изпълнения на Духов оркестър при Народно читалище „Пенчо Славейков 1871" - Трявна, които ще завършат с химна на обединена Европа точно на обяд.

По-късно от 15.00 часа площадът пред НЧ „Пенчо Славейков 1871"; заседателната зала на община Трявна; градинката пред Музея на азиатско и африканско изкуство ще бъдат завладяни от участниците в спортните и художествени прояви, посветени на Деня на обединена Европа. На откритата площадка с големи шахматни фигури децата ще се състезават с техните баби и дядовци, децата от детските градини с помощта на своите родители ще редят голям пъзел - карта на Европа. Под надслов „Поколенията - ръка за ръка" своите творчески и спортни умения ще покажат деца и ученици от тревненските детски градини и училища, възрастни хора и хора с увреждания. В програмата са включени още състезания по тенис на маса, стихове за Европа на ЦДГ „Светлина" и фолклорна група при ОДЗ „Калина", изпълнения на хора с увреждания от ЦСРИ. Ще има рисунки на асфалт и още много изненади очакват тези, които ще дойдат на площада в Трявна.

2012 година е обявена от ЕС за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Организаторите - Европейски информационен център „Европа директно" Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Трявна са се постарали по нагледен начин да покажат как възрастните хора могат да се включат в социалния живот на общината, да се забавляват със своите деца и внуци,  да предадат своя ценен житейски опит на младото поколение. В края на празника всички участници ще получат грамоти и награди от „Европа директно" Габрово.