Приемен родител: Децата, настанени в институции губят живота си
Приемен родител: Децата, настанени в институции губят живота си / DarikNews, архив
Приемен родител: "Децата, настанени в институции губят живота си"
53384
Приемен родител: "Децата, настанени в институции губят живота си"
  • Приемен родител: "Децата, настанени в институции губят живота си"

Децата, настанени в институции губят живота си. В това е категорично убедена Марина Димитрова, която от три години е приемен родител. В началото на процедурите по обучение и напасване момиченцето, за което се грижи Марина е било на 4 години. Тогава детето е знаело едва няколко думи, страдало е от желязодефицитна анемия и страбизъм на очите, заради което е било настанено в отделение с деца, страдащи от синдрома на Даун и аутизъм. Това е забавило още повече физическото и умственото й развитие, разказва Марина. В началото момиченцето на практика се е страхувало от всичко наоколо - коли, кучета, котки, не е знаело как да се предпазва, много лесно се е наранявало при падане.

Какво се е променило през последните години и как се чувства сега 7-годишното дете може да чуете в прикачения звуков файл.

Близо 18 хиляди лева ще отдели община Стара Загора за развитието на приемната грижа в региона до края на годината. Финансова подкрепа от около 14500 лева идва и от УНИЦЕФ, като досега организацията е инвестирала в услугата на областно ниво 400 хиляди лева. Центърът по приемна грижа към Сдружение „Самаряни" работи по няколко проекта, от които очаква допълнителни средства.