Омбудсманът се изправи срещу „синята зона” и общинарите
Омбудсманът се изправи срещу „синята зона” и общинарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Столичният общински съвет начително превишава правомощията си с приетите правила за платено паркиране на живеещите в Синя зона в София, смята омбудсманът Константин Пенчев. Въз основа на редица получени жалби, той е изпратил становище до съвета, с което препоръчва във възможно най-кратък срок да бъдат приведени в действие разпоредбите, засягащи паркирането по постоянен или настоящ адрес на собствениците на жилищни имоти в действащата „Синя зона" в столицата.

Омбудсманът критикува и приетото от Столичния общински съвет решение за синя зона от 22 март 2012-а, където се казва, че от 1 септември тази година правото на собствениците на автомобили, живеещи в обхвата на Синя зона, да паркират се установява с винетен стикер за едногодишен абонамент на услугата, чиято цена се определя от общината.

Националният защитник препоръчва на общинският съвет да гарантира предоставянето на услугата за паркиране по постоянен или настоящ адрес на гражданите в тези райони, в случай че те са си купили винетен стикер за паркиране. Той допълва, че хората нямат осигурени места за паркиране на своите превозни средства по постоянен адрес нито в часовия период на действие на "Синята зона", нито след неговото приключване. По този начин заплащането на едногодишна такса за услуга, чието ползване не е гарантирано, придобива характера на данъчно облагане от страна на общинската администрация, а това придава незаконосъобразност на нормата, смята Пенчев.

В становището си омбудсманът констатира, че в момента и до влизането в сила на промените, гражданите, живеещи на територията на действащата обособена „Синя зона", са лишени от ред, по който да ползват преференциално паркиране пред своите домове. „Липсващата повече от две години процедура за паркиране пред жилищните имоти на гражданите в центъра на столицата ги поставя в неравноправна позиция спрямо всички останали граждани, живеещи по постоянен или настоящ адрес в други части на града", пише Константин Пенчев.