Откриха антична църква край Сарафово
Откриха антична църква край Сарафово / netinfo
Откриха антична църква край Сарафово
53802
Откриха антична църква край Сарафово
  • Откриха антична църква край Сарафово

Христянски храм, строен през късната античност, намериха археолози по време на разкопки край Сарафово. От началото на май, екипът ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН проучва римските находки край бургаския квартал, които морето разкри през февруари. Зимната стихия изрови останките от сграда и канализация, за чието съществуване историци и археолози правят предположение още през 70-те години на миналия век. В края на февруари правителството отпусна 120 000 лв. за да започнат разкопките в района. 
Първите хипотези за намерената сградна конструкция и плоските камъни пред нея бяха свързани с наличието на пристанище в тази част на залива, където кораби са разтоварвали многобройните посетители на известните бургаски минерални бани - Акве Калиде /Термополис/. По-късно археолозите допуснаха, че е възможно да е съществувал и римски град със съответните стратегически за мястото функции. Проучванията обаче говорят за малък християнски храм от масивен градеж, който е оцелял през вековете.
"Категорично можем да кажем,че става дума за малка църква или параклис. Първоначалната датировка на сградата е IV-VI век.", коментира доц.д-р Людмил Вагалински. По думите му изследвания до момента отхвърлят по категоричен начин тезата, че на мястото е имало градско образувание. 
Много е възможно в основите на църквата да са вградени и свети мощи, каквато е била християнската традиция. До средата на юни ще продължат разкопките на терена край Сарафово, уточни доц. д-р Вагалински. В плановете на археолозите и община Бургас влиза и изграждането на буна, която да спира високите вълни и да защитава мястото от вятъра и водата през зимата.