• Размер на шрифта:

Четирите сценария за това какво означават гръцките избори за Европа и еврото

28 май 2012 11:28 | Автор: | Христос Мурутис*

Четирите сценария за това какво означават гръцките избори за Европа и еврото
Тема в развитие:

Новите избори в Гърция на 17 юни наближават. Вече виждаме да се оформят четири евентуални сценария за това какво значение ще имат те за Гърция, Европа и световните пазари. Избрах четирите сценария от анализа на инвестиционната банка HSBC относно възможностите пред Гърция заедно с един мой коментар за съответните вероятности.

Α. Благоприятен и мек сценарий.

Първият сценарий предвижда, че изборите ще доведат до едно правителство, подкрепящо спасителния пакет и оставането в Еврозоната.

Тревогите на пазарите от едно правителство под контрола на СИРИЗА (Коалицията на радикалната левица) не се оправдават, обратното, избира се една коалиция в полза на отношенията с Тройката (ЕС, ЕЦБ,МВФ). Подписаният меморандум с Тройката се запазва и Гърция получава спасителните заеми. Въпреки ожесточаването на политическите страсти в Гърция, изходът от изборите потвърждава, че гръцките граждани подкрепят твърдо еврото, независимо от недоволството, породено от размерите на обедняването. Поради липсата на икономическо развитие обаче основните проблеми с платежоспособността, както за правителството, така и за банките, не отминават.

Б. Резултати срещу Тройката без проблеми за еврото.

При втория сценарий резултатът от изборите е срещу Тройката, което обаче не води и до излизане от Еврозоната.

Избира се едно анти-меморандумно правителство или поне едно напълно безрезултатно правителство и меморандумът с Тройката е невалиден или на практика не функционира. Страхувайки се от разпространяване на вредния бацил, европейските лидери предоставят масирана подкрепа за разрешаване на проблемите с ликвидността на правителствата и банките навсякъде в еврозоната и същевременно смекчават позицията си спрямо Гърция. Подписва се един договор, предоставящ на Гърция краткосрочно по-голяма подкрепа и по-поносима програма за обедняване. Гърция остава в Еврозоната, но с течение на времето проблемите възникват отново. Поради липсата на сериозно икономическо развитие, проблемите с платежоспособността се завръщат. По този начин обаче политиката на правителството става популярна сред народните маси, изтласквайки на заден план политиците, подкрепили сътрудничеството с Тройката и изобщо с Европа.

В. Излизане на Гърция от еврото със запазване на Еврозоната.

Третият сценарий визира отказ на Гърция от еврото, без това да се разпростре и сред останалите държави.

Избира се едно анти-меморандумно правителство, страната се отказва от меморандума, но европейските лидери не изглеждат готови за компромис с Гърция. Атина започва да пропада още от първите дни, принудена е да живее със своите ограничени средства: Тройката не отпуска нови заеми, няма други източници на финансиране, а и след като е в изолация, Гърция е принудена да се оттегли от еврото. Страхувайки се от опасни метастази, европейските лидери твърдят , че Гърция е била един гнил плод, който е трябвало да бъде откъснат от тялото на Еврозоната. Отстраняването на Гърция води до една още по-обединена Еврозона: взаимност на дълговете, издаване на общи облигации и някаква форма на фискална консолидация, като всичко е подчинено на отстраняване на слабостите на еврото, за да бъде локализиран проблемът и върнато доверието към общата валута.

Г. Отказ на Гърция от еврото и разпространяване на проблема в Еврозоната.

Четвъртият сценарий предвижда излизане от Еврозоната с големи последствия от разпространяване на проблема

Подобно на третия сценарий, но с една голяма разлика: Гърция напуска еврото, но другите страни от Еврозоната не могат да се договорят за следващите стъпки. Спредовете по държавните облигации се увеличават, рискът от bank runs нараства и еврото се насочва към една ситуация, от която няма връщане назад.

Моето лично мнение е, че третият сценарий е най-вероятен. Динамиката на партия СИРИЗА е активна и съществена, обратното на тази на Нова Демокрация. СИРИЗА се подкрепя от всички, които искат да останат държавни служители, които в момента са около 1 милион души, от техните семейства, т. е. от още 2 милиона, от искащите национализация на банките, за да им бъдат опростени заемите и от мнозина отчаяни безработни, запленени от чудните и омайни слова на Алексис Ципрас, председателя на СИРИЗА. Голямата бъркотия и напрежение в Гърция не позволяват на милиони гръцки граждани да преценяват разумно и зряло и на основата на реалния интерес на страната, а се влияят от моментни събития и ситуации.

Към сценариите на HSBC бих добавил и моята прогноза затова как третият вариант за Гърция би повлиял на района на Балканите, включително и на България. Мисля, че въвеждането на драхмата и девалвацията ще намалят рязко стойността на гръцкия брутен вътрешен продукт от 230 милиарда евро на 110-120 милиарда, който ще бъде намален още повече от инфлацията и огромните неразбории в икономиката, водейки Гърция до едно ниво на БВП от 60-70 милиарда евро в края на първия дванадесет месеца от прилагането на новата валута. Гърция според БВП на глава от населението ще дойде на нивото горе-долу на България днес, но по един изключително болезнен начин, след като е много трудно на практика да загубиш 70-75% от БВП и съответно да обеднееш като страна и като народ толкова рязко. Това можеше да бъде избегнато, ако още от самото начало бяха намалени с 50% държавните служители в Гърция, но вместо това, беше оставена кризата да се развихри в частния сектор и да доведе до истинско отчаяние.

Накрая, не вярвам, че ЕС ще даде по-голяма солидарност на Гърция, ако страната реагира революционно, както призовава Ципрас. Самият той като премиер ще даде едно отлично алиби на европейците да изолират Гърция и да я оставят „да се пържи в собствен сос". Само тогава ще разберат гръцките граждани, 80% от които днес желаят еврото, но подкрепят дрънканиците на популистите, че няма връщане назад и че трябва да тръгнат от самото начало по пътя на развитието. Дългосрочно, разбира се, за Гърция ще дойде развитието, но ще трябва да тръгне от начало и на основата на един много нисък БВП.

Една изолация на Гърция ще увеличи в голяма степен общият риск за Балканите и ще повлияе пряко и на България, след като инвестициите в региона изобщо ще бъдат правени много внимателно и с големи резерви.


*Xристос Мурутис е роден в Атина. Завършил е право в Гърция и живее в България от 1999 г. Занимава се с управление на инвестиционни фондове в сферата на недвижимите имоти и енергетиката. Той е единственият грък, пишещ и публикуващ текстове на български език в собствения си блог "Гласувам за България" (www.bgnow.eu). Повече за него може да научите в www.mouroutis.comКоментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#4

Гюро - 29.05.2012 г. 09:39:11

Яз и гащите че си свалим ама че улезнем у Европейския съюз както до сега бех у Съвецкио Съюз. Я се мислим за Ивропеец

#3

Поздравления - 29.05.2012 г. 09:35:00

"...Отстраняването на Гърция води до една още по-обединена Еврозона: взаимност на дълговете, издаване на общи облигации и някаква форма на фискална консолидация..." еваллаааа!
Особено - "взаимност на дълговете в една още по-обединена Европа..."!!
Какво бляскаво бъдеще, нали?
тарикатите - Италия, Испания, Гърция, Португалия, Белгия, Холандия, Франция, Германия...Австрия, Унгария,Полша,Румъния.....- Лапали,демонстриращи висок стандарт и гледащи ни отвисоко ще ни наложат - взаимност на дълговете... т.е. Техната лакомия разпределена върху еврото т.е върху останалите натискащи се за членство тъпи,бедни държави!
И същите отново ще лапат нови дългове и отново ще ни ги разпределят...
КАКЪВ ЦИНИЗЪМ!!

#2

Stoyanov - 28.05.2012 г. 16:34:15

Винаги е приятно да прочетеш такъв сбит и аналитичен анализ от един грък,за които често говорим глупости. Пък като си помисля,че държавата Гърция има търговски флот за 400млрд долара, нито за миг не мога да допусна,че няма да се оправи и то в близка перспектива. За разлика от нас българите с пълна липса на икономика, без западно лоби, при пълна липса на култура и авторитет вътре и вън от страната. Иначе винаги когато го слушам по телевизиите или го чета в И-нет, г-н Мурутис винаги е много толерантен и аналитичен, за което от сърце го поздравявам.

#1

Alesis - 28.05.2012 г. 15:41:09

Много разумно и технократско мислене . Би трябвало третият вариант да се приложи към Гърция , но Европа ще посегне към вариант Б , защото винаги е действала по най - малкото съпротивление , за да не излиза наяве , че няма сериозни ръководители и предпочита сбъркана политика и популизъм , пред принципни действия , ограничаващи безконтролното харчене и раздуване на държавният сектор , който пък осигурява политическата класа и семейните кланове в държавното управление .

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още