Европа има три месеца да спаси еврото според Джордж Сорос
Европа има три месеца да спаси еврото според Джордж Сорос / снимка: БГНЕС, архив

Европа има три месеца, за да спаси еврото, заяви американският милиардер филантроп Джордж Сорос в реч, публикувана на неговия интернет сайт, предаде Франс прес.

"Мнението ми е, че властите разполагат с прозорец от три месеца, през които все още могат да поправят грешките си и да обърнат сегашните тенденции. Под власти имам предвид най-вече германското правителство и Бундесбанк, тъй като при криза кредиторите имат сила и нищо не може да бъде направено без подкрепата на Германия", каза милиардерът и някогашен специалист по финансови атаки срещу валутите.

"Надявам се гърците да се стреснат достатъчно от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз, за да дадат макар и слабо мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори", допълва той.

До три месеца "германската икономика също ще отслабне и за канцлера Ангела Меркел ще бъде още по-трудно да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа. Това отваря този прозорец от три месеца", заключава той, цитиран от БТА.

Меркел призова парламентарната опозиция в Германия да подкрепи бъдещия постоянен спасителен фонд на еврозоната (Европейския стабилизационен механизъм - ЕСМ) и европейския бюджетен пакт, като заяви, че "ситуацията в еврозоната в момента отново е много променлива", припомня АФП.