Фандъкова изпревари Плевнелиев и Борисов по рейтинг
Фандъкова изпревари Плевнелиев и Борисов по рейтинг / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Йорданка Фандъкова е най-одобряваният български политик през май - от 61 на сто от българите, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 23 и 30 май сред 1000 души. Кметът на столицата е одобрявана от 86% от симпатизантите на ГЕРБ и от близо 70% от софиянци. Кристалина Георгиева продължава да получава много високо одобрение - 68 на сто, за дейността си като български еврокомисар. Според НЦИОМ обаче тя не може да бъде поставяна в класацията на политиците, които работят в България.

На второ място след Фандъкова е президентът Росен Плевнелиев с одобрение от 54 на сто. Социолозите регистрират ръст от 2% на рейтинга му, което според тях се дължи и на официалното му посещение в САЩ. Положителните оценки за работата на Плевнелиев от началото на мандата му са повече от отрицателните. Запитани как оценяват работата на президента през първите му месеци на този пост, една трета от българите дават отлични и много добри оценки, 25 на сто - добри, а 26% - средни или слаби. Според социолозите, критиките към президента се дължат не толкова на конкретни негови действия, а по-скоро на допускания за недостатъчна самостоятелност.

Трети в рейтинговата класация е премиерът Бойко Борисов - половината българи одобряват работата му. Министър-председателят е одобряван от 92% от избирателите на ГЕРБ. 34 на сто одобряват едновременно работата на кабинета и на премиера. Малко повече - 38 на сто, не одобряват нито кабинета, нито премиера.

След премиера се нареждат министрите Цветан Цветанов (44,3%), Лиляна Павлова (43,9%), Мирослав Найденов (43,8%) и Николай Младенов (41,9%). Най-висок е ръстът на одобрение при новите членове на кабинета Делян Добрев и Десислава Атанасова - с по 11%, както и при Лиляна Павлова - с 5 на сто, отбелязва БТА.

В първата десятка попадат и Меглена Кунева, Георги Първанов и вицепрезидентът Маргарита Попова. НЦИОМ регистрира лек ръст от 2 на сто в рейтинга на Маргарита Попова, чиято работа е два пъти по-одобрявана, отколкото по времето, когато беше министър на правосъдието.

Рейтингът на председателя на Народното събрание не се променя за последния месец - 30 на сто. Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с 28 процента рейтинг. Доверието към него нараства с 5% след конгреса на БСП. Сред лидерите на парламентарни групи най-висок ръст на одобрението се забелязва при Ахмед Доган и Сергей Станишев - съответно с 6% и с 5%. Ахмед Доган е одобряван от 12.3 на сто от анкетираните и от 91,5 на сто от симпатизантите на ДПС. С два пункта за последния месец расте одобрението към Красимир Велчев - от 17% на 19%.

След оставката си като лидер на СДС, Мартин Димитров запазва без промени рейтинга си - около 12 на сто. Иван Костов печели нови 2% одобрение, като и неодобрението към него намалява с 3%. 4 на сто от българите одобряват едновременно Иван Костов и Мартин Димитров.

Най-одобряваната институция е полицията - с одобрение от 49 на сто. Правителството е одобрявано от 36 на сто от българите, а парламентът - от 25,2 на сто.