Кои са най-чистите и най-мръсните варненски плажове
Кои са най-чистите и най-мръсните варненски плажове / снимка: Dariknews, архив

Два варненски плажа въобще не стават за къпане заради мръсна вода, а десет са получили отлична оценка в последния доклад за 2011 г. на Европейската агенция за околната среда. Ежегодното изследване за качеството на водите за къпане, имащо за цел да ориентира туристите при избора им, определя българските плажове като едни от най-мръсните на континента.

Най-проблемните места във Варна са Офицерският плаж и „Панорама” под пречиствателната станция на Златни пясъци. Качеството на водата там е оценено като „лошо”.

В отлично състояние са плажовете „Слънчев ден”, „Кабакум”, „Бриз Буните”, „Фичоза”, „Черноморец”, „Паша дере”, „Слънчев ден”, „Минерален басейн” и „Голям плаж” в курорта „Св. св. Константин и Елена”, „Ривиера” и „Морско казино” в курорта „Златни пясъци”.

Като „добро или задоволително” е определено качеството на водата на Централния и Южен плаж във Варна, на ивицата в квартал „Аспарухово”, както и на „Сейнт Елиас” и „Малка Ривиера” в курорта „Св. св. Константин и Елена”.

Показателите, които се използват в изследването, са: общи колиформи, фекални колиформи, минерални масла, феноли и повърхностно активни вещества.