Бойни кораби от руския Черноморски флот са готови да отплават към бреговете на Сирия
Бойни кораби от руския Черноморски флот са готови да отплават към бреговете на Сирия / снимка: Reuters

Няколко бойни кораба от руския Черноморски флот са в готовност да отплават към бреговете на Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на източник в Генералния щаб на руските въоръжени сили.

"Тъй като Средиземно море се намира в зоната на отговорност на нашия Черноморски флот, напълно реално е, в случай на необходимост, неговите бойни кораби да се отправят там за изпълнение на задачи по обезпечаване сигурността на пункта за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот в пристанището на Тартус, дадено на аренда от Сирия на Русия", заявил източникът. Той уточнил, че сред готовите да отплават към Сирия кораби са десантни кораби с морска пехота.

Американската телекомпания Ен Би Си съобщи, че САЩ разполагат със сведения, че Русия е изпратила в Сирия неголяма група военнослужещи за охрана на морското пристанище Тартус. Официални представители на САЩ посочили пред телевизията, че руските военни пътуват към Тартус на борда на кораб на руския военноморски флот.

Говорителката на Белия дом Виктория Нюланд заяви, че знае за репортажа на Ен Би Си, но не може да потвърди тази информация.

Външнополитическият съветник на президента Барак Обама, Бен Родс заяви пред журналисти, че Белият дом не коментира съобщения, вероятно базирани на разузнавателни сведения.

Източникът от ГЩ категорично опроверга твърденията за отправил се към Тартус руски боен кораб, отбелязва БТА. "Всички наши кораби се намират в базата в Севастопол, с изключение на големия десантен кораб "Цезар Куников", но той плава не от Черно към Средиземно море, а обратно, от Средиземно към Черно, след като пребивава в италианското пристанище Месина и в събота ще пристигне в Севастопол", посочил източникът. "Или на американците лошо им работи разузнаването, или не са внимавали в часовете по география в училище", отбелязал руският военен.

В Тартус е разположена единствената руска военна база извън пределите на бившия СССР. Тя представлява пункт за материално-техническо снабдяване, в който могат да се базират руски бойни кораби, изпълняващи задачи в Средиземно море. Базата съществува от 1971 г. по силата на съответни споразумения със сирийското правителство.