Задържаха бивш полицай от Смолян, източвал сметки на болни деца
Задържаха бивш полицай от Смолян, източвал сметки на болни деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив

36-годишният Костадин Лазаров от Смолян беше задържан за източване на сметки на болни деца след акция на служители на реда от Смолян, Стара Загора и Пловдив. Лазаров е имал и съучастник - 44-годишна жена от смолянското село Момчиловци.

Обикновено измамникът обещавал да дари голяма сума за лечение и убеждавал родителите да му предоставят сметки и данни от дебитните карти. Схемата се разигравала през последните 4 месеца в трите области на страната.

Полицията разследва източване на пари от сметката на граничния полицай Венелин Дюлгеров от Златоград, в която бащата събирал пари за лечение на 18-годишния си тежко болен син. В началото на юни той получил обаждане от Лазаров, който се представил под името Петър Зографски с обещание за дарение. Мнимата му секретарка записала сметката и номерата на дебитната карта. След като златоградчанинът не намерил 467-те лева в сметката си, той отишъл в банката и разбрал, че са източени.

Заподозреният е задържан в Смолян, приведен е до Стара Загора и му е наложена 72-часова мярка, каза директорът на полицията в Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

Името на задържания нашумя през 2006г., когато бе хванат в София при опит за банков обир. Той скоро е излязъл от затвора, където е излежавал 5-годишна присъда за обира.