Отбелязваме Деня на река Дунав
Отбелязваме Деня на река Дунав / DarikNews.bg

За девета поредна година, под мотото „Бъди активен, защити реките", ще бъде отбелязан Денят на река Дунав - 29 юни. Като част от инициативите във Велико Търново експерти от Регионалната екоинспекция и Басейнова дирекция - Плевен изнесоха данни за реката, нейното опазване, речните екосистеми и тяхното биоразнообразие.

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците и са една от най-важните речни системи в Европа. Дунавският басейн е играл важна роля в политическото, социално-икономическoто и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 кв.км и включва 19 страни, което го прави басейна обединяващ най-много страни по света, обясни Мария Дакова от Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен.

Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Басейнът се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

Река Дунав е от изключително значение и за Република България, тъй като представлява една от границите на страната ни и е връзка с останалите части на континента. Големите български реки, които се вливат в Дунав, са Тимок, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.

От анализ на 46 показатели за качеството на водите в Дунав става ясно, че състоянието на реката е добро. Наблюдава се трайна тенденция на съдържание под допустимите норми на пестициди и летливи въглеводороди, а нефтопродуктите са инцидентните и незначителни въздействия от корабоплаването.