Карнавал на пеперудите край Скакавишкия водопад
Карнавал на пеперудите край Скакавишкия водопад / netinfo

„Карнавал на пеперудите - летящите цветя над Полско-Скакавишкия водопад"  ще се проведе за трета поредна година. Организатори са Община Кюстендил - отдел „Туризъм и балнеология" съвместно с Българска Фондация „Биоразнообразие" .

За място на провеждане на Карнавала е избран районът на Земенския пролом, който е местообитание на повече от 700 вида пеперуди.
 Карнавалът ще се проведе на 07-08.07.2012 г. в с. Полска Скакавица. 
Демонстрация на ловене на нощни пеперуди ще се проведе от ст. н. с. II ст. д-р Стоян Бешков, биолог и еколог към Националния Природонаучен Музей при БАН.
Събитието  ще се проведа в двора на новото училище в село Полска Скакавица. В програмата през първия ден ще вземат  участие  деца от Обединен детски комплекс - Кюстендил, деца от Пето ОУ „Хр. Ботев". Ще се  проведат  три конкурса: кулинарен, карнавален и творчески, свързани тематично с пеперудите. Ще бъдат раздадени награди и  грамоти на участниците. В неделя на 08 юли Карнавалът продължава с туристически преход с маршрут по Земенския пролом, чиито начален час е 9.40 ч., а мястото на тръгване е жп спирка Скакавица.

Фондация „Биоразнообразие" обяви 2012 за Година на пеперудата. Пеперудите са разред от клас Насекоми. В света има над 175 000 вида пеперуди, а в България се срещат над 3 700.
Пеперудите имат важна роля за равновесието в природата. Много от тях помагат за опрашването на растенията. Някои видове пеперуди са застрашени и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят.