Великотърновски талант стана вицеевропейски шампион по бокс
Великотърновски талант стана вицеевропейски шампион по бокс / Дарик нюз, архив

Великотърновският боксов талант Здравко Попов спечели сребърен медал от Европейското първенство по за юноши до 16 години. Отличието е първо за състезател на Боксов клуб „Ивайло- 99" от еврошампионат в историята на клуба. В столичната зала „Универсиада" възпитаникът на Евгени Донев изигра четири мача в категория до 63 килограма. Попов стартира с успех над шампиона на Кипър- Андреас Кокинос, когато отказа в третия рунд. На четвъртфинала великотърновецът надделя над Мартин Ларсен (Норвегия) със 17:12 точки и си осигури поне бронзов медал. В спора за място на финала 16- годишният ученик от сарата стлица надигра показно коравия грузинец Нурки Адамиа с 16:10. В другия полуфинал руснакът Шамил Азимов надви трудно Дмитро Кутенко с 13:10. В мача за титлата Здравко Попов взриви залата с експлозивните си влизания срещу силния физически Азимов. Двамата изиграха три рунда, като видимо Попов нанесе повече точни удари от съперникът си. Противно на очакванията обаче съдиите обявиха за победител съперника му по точки с 10:8.

„Страхотно представяне на Здравко. Заслужаваше шампионската титла, но силното руско лоби го спря от победата на финала. Попов бе безупречен и в четирите си срещи и доказа, че е №1 в Европа в категорията. Неговите най- добри качества са силата, агресивността на ринга и обратният гард", коментира треньорът Евгени Донев.

Успехът в зала „Универсиада" е напълно закономерен. През сезона Здравко Попов спечели два златни медала от републиканското първенство. Съотборниците му в „Ивайло- 99" Тинко Банабаков и Максим Цветков пък постигнаха хеттрик от шампионски титли за юноши, младежи до 21 години и мъже и усилено се готвят за участие на Световно първенство в Банкок. Всичко това говори за отличната работа на тандема Емил Димитров- президент на „Ивайло- 99" и Емгени Донев- старши треньор, който възроди бокса във В. Търново.