Заради ОУП варненци окупираха общината, пази ги полиция
Заради ОУП варненци окупираха общината, пази ги полиция / снимки: Дарик Варна

Около 200 души са се събрали в зала "Пленарна" на общината, където ще се проведе деветото заседание на Варненския общински съвет. Десетки граждани има и пред сградата, но полиция е прекратила достъпа на желаещите да влязат вътре.

Заради ОУП варненци окупираха общината пази ги полиция
netinfo

Органите на реда са опитали да спрат група граждани да присъстват на заседанието, но в последствие те са били пуснати в залата. Полицейското присъствие около нея е засилено. Сред множеството е и дипломатът Иван Станчов.

Заради ОУП варненци окупираха общината пази ги полиция
netinfo

Големият наплив на хора се дължи на приемането на новия Общ устройствен план на града, който съветниците ще дискутират и гласуват на сесията. Председателят на сдружение "Варна диша" Славена Панайотова обясни, че хората са в залата, за да подкрепят съветниците, които гласуват против приемането на ОУП. Ако планът влезе в сила, тази вечер ще има нови протести.

Снощи около хиляда варненци изразиха активната си гражданска позиция, протестирайки срещу застрояването на Морската градина във Варна. Демонстрацията се проведе в градинката до общината и бе организирана чрез Фейсбук под мотото „Окупиране на община Варна срещу новия ОУП на града".

Според организаторите, в плана се предвижда „да бъде разрешено мащабното строителство по крайбрежната алея и в района на Морската градина от Зоокъта до Пикадили Парк с цел създаването на нов мутро-богаташки жилищен квартал".