Ще инвестираме в Балик, центъра и промишлените зони, според новия план за градско развитие
Ще инвестираме в Балик, центъра и промишлените зони, според новия план за градско развитие / Дарик Добрич

Три основни зони на въздействие ще бъдат обособени в Добрич в рамките на проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Добрич”, стана ясно по време на публичното представяне и обсъждане на проекта с представители на медиите. Първата зона ще е с преобладаващ социален характер и към момента се предвижда в нея да влязат кварталите „Балик”, „Дружба”, „Изгрев” и обособени територии по бул.”Русия”. Втората зона е на публични функции с висока обществена значимост, където влиза централна градска част и градски парк „Св.Георги”. Третата е бизнес – зоната с потенциал за икономическо развитие. За включване в третата зона предстои избор между промишлените зони „Север”, „Запад” и територията на бившето военно поделение.

До края на септември 2012 г. трябва да приключи публичното обсъждане и определяне на зоните за въздействие, а до април идната година следва да е готов индикативния списък на програмата, включващ идентифициране на проектни идеи, проекти и възможности за публично-частни партньорства в обособените зони през новия програмен период 2014 – 2020 г. По Закона за обществените поръчки е избран и изпълнител за основната дейност по проекта – Консорциум Добрич 2020 с ръководител на екипа арх. Белин Моллов. Крайният срок по договора с изпълнителя е  30 юни 2013 година.

Основната ни цел е да разработим интегрирана планова основа за устойчиво развитие, насочена към трайно преодоляване на ключови проблеми от икономически, социален и екологичен характер в Добрич, заявиха при представянето на проекта от община Добрич.

„Добрич има нужда от ясна визия, която да го отличава от другите градове” – категоричен бе и ръководителят на Консорциум Добрич 2020 арх.Белин Моллов.

Общата стойност на проекта е близо 500 000 лв., от които финансовия принос на община Добрич е в рамките на 5% или 25 хил.лв. Останалите средства се осигуряват по Оперативна програма за регионално развитие. Програмата финансира изготвянето на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие” в 36 български градове, в които живее 86% от населението у нас.

Вече са проведени срещи и публични обсъждания за избор на трите зони в Добрич с представители на бизнеса, образованието, неправителствения сектор, гилдията на архитектите. Предстоят още срещи с добричлии, живеещи и работещи в района на автогарата, пазара, кварталите, информираха от общината. В големите търговски вериги всеки може да получи въпросници, в които да сподели мнението си за бъдещото градско развитие на Добрич.