България с бронз от Европейското по спортна стрелба в Болоня
България с бронз от Европейското по спортна стрелба в Болоня / netinfo

България спечели бронзов медал от Европейското първенство по спортна стрелба за юноши и девойки, което завърши в италианския град Болоня. В жестока конкуренция на над 20 тима, в дисциплината 60 изстрела легнал на пушка - отборно, трите водещи състезателки на „Тракия”(Пд)  Таня Звискова,  Нели Танева и Ангела Недева стигнаха до финала, където заеха престижното трето място и се окичиха с бронза.

Таня Звискова бе най-резултатна от нашето трио и отстреля 585 т., с 3 точки повече от Танева, останала с 582 т. Ангела Недева пък постигна 577 точки, но и този неин резултат бе достатъчен, за да качи трите пловдивчанки на почетната стълбичка на победителите.

Тракиецът Ангел Чонин, който бе най-добре подготвеният наш юноша на пистолет, се бори уверено също за медал,  малшансът го споходи в последната серия. На първата половинка електрониката на пистолета му отказа и това му костваше сигурен медал, може би сребърен, и вицешампионската титла.

”За съжаление в спортната стрелба по правилник независимо, че не е по вина на състезателя, а повредата е техническа, останалите изстрели не се стрелят и се присъждат резултат 0. Жалко, иначе Ангел сигурно щеше да се върне с медал от Болоня”, коментира изпълнителният директор на пловдивския стрелкови клуб „Тракия” Александър Александров, който бе и водач на българската група в Италия.

Както е известно младите стрелци на „Тракия” са гръбнакът на националния отбор на България при юношите и девойките. За еврошампионата съставът на държавния ни тим включваше четирите тракийки - националки Лидия Ненчева /пистолет/, Нели Танева, Таня Звискова, Ангела Недева /пушка/, както и Ангел Чонин, също от "Тракия" - на пистолет. За турнира на Апенините бяха повикани още Димитър Събев от "Диана"- Ямбол и Кристияна Стоянова от "Светкавица" /Търговище/, които също стреляха на пистолет.

Както е известно, поради проблемите с финансирането, младите наши стрелци пребиваваха в Италия на клубни разноски и с лични джобни пари.