БСП иска оставката на съветник от ГЕРБ заради Летния театър
БСП иска оставката на съветник от ГЕРБ заради Летния театър / снимка: Dariknews, архив

Директорът на варненския Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ) и общински съветник от ГЕРБ Даниела Димова да си подаде оставката като председател на комисията по култура и да напусне местния парламент, поиска лидерът на БСП в морската столица Борислав Гуцанов. Повод за настояването му е петъчното решение на на комисията „Собственост и стопанство” да прехвърли на ТМПЦ управлението на Летния театър, който досега се менажираше от Двореца на културата и спорта (ДКС). Предложението за това дойде от кмета Кирил Йорданов.  

Социалистът заподозря стремеж ДКС, което е общинско дружество, да се доведе до фалит и след това да се приватизира, тъй като между 55 и 65 % от приходите му от културни дейности се формират от Летния театър.

„Коя е Даниела Димова, кои са ГЕРБ. Какво е това чудо – изпълнителният директор и бордът на Двореца да не знаят, че се внася подобно предложение. То не е фигурирало в предварително обявения дневен ред на комисията, а малко преди заседанието Димова е била в кабинета на кмета Йорданов. Много от гласувалите го съветници не са разбрали какво точно приемат заради шума в залата. Ако някой иска да фалира и да приватизира Двореца – да си каже”, коментира Гуцанов.

Според него Община Варна е прехвърлила на държавата своя собственост, в която е инвестирала много през последните 15 години. Градският лидер на БСП изрази също учудване от действията на кмета и на председателя на Общинския съвет, за да се стигне до подобно решение.

Изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев също ще вземе позиция по случая. Това ще стане на пресконференция, която е насрочена за вторник.