60% от българчетата имат проблем с костно-мускулната система
60% от българчетата имат проблем с костно-мускулната система / Sofia Photo Agency, архив
60% от българчетата имат проблем с костно-мускулната система
55529
60% от българчетата имат проблем с костно-мускулната система
  • 60% от българчетата имат проблем с костно-мускулната система

Над 60 процента от българчетата имат гръбначни изкривявания, неправилна стойка или друг проблем с костно-мускулната система. Масови прегледи на всички ученици в България не е имало от години, но от Националния център по обществено здраве и анализи са направили проучване сред 1000 деца в София, чийто резултати са знак за тежестта на проблема.

В първи и втори клас 12,5 процента от децата със сколиоза, а общо над 60 процента от всички прегледани имат проблем с костно-мускулната система. Затова експертите са решили да започнат прегледи и в столичните детски градини, защото данните показват, че проблемите се появяват вече много по-рано.

В интервю за Дарик доц. Стефанка Шпангенберг - началник сектор „Детско здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи, подчерта още, че тези проблеми не се вписвали в здравните картони на децата. Това според нея означава, че или те не се преглеждат от личния лекар за изкривявания или тази информация не стига до училищата.

„Имаме обхванати със скринингови изследвания над 1000 деца в София само - първи и втори клас. Данните показват, че при тях съществува сериозен проблем. Това са 11 училища. При 12,5% или 125 деца от прегледаните 1000 са със сколиоза. Имаме и със сколиоза втора степен - вярно много по-малък процент. Наблюдават се кифоза, плосък гръб, обущарски гърди. Около 60% от децата имат някакъв проблем с костно-мускулната система. Много висок е процентът на децата, които са с плоскостъпие и паднал свод - някъде около 50% от децата. Наистина това е един сериозен проблем", добави доц. Шпангенберг.

По думите й е добре да се направи една национална програма или отделни регионални програми, по които с масови изследвания да се обхващат всички деца: „Това, което трябва да се прави, надявам се и се прави, личните лекари по време на профилактичните прегледи би трябвало да обръщат по-голямо внимание на децата, да оглеждат тяхното гръбче. Това е начинът, защото скрининговите изследвания са трудна работа. Всичко опира и до финансови средства. Отговорността е на родителите за това да водят децата на профилактични прегледи и да изискват този преглед специално".

„При изследвания ние установихме, че нищо не се вписва в здравните картони на децата. Бяхме много изненадани, защото деца със сколиоза и кифоза - нищо в здравния картон не е отбелязано, което говори за това, че или детето не е преглеждано, или просто тази информация не достига до училището", добави доц. Стефанка Шпангенберг.

От Националния център по обществено здраве и анализи са подготвили листовка с информация за причините за изкривяванията сред децата и с препоръки към родители и учители, за да не се допуска задълбочаване на проблемите. Плуването, волейболът, баскетболът, карането на кънки са сред спортовете, които се препоръчват като профилактика срещу гръбначните изкривявания.