Американски пилоти отново с дарителска акция в Детска хирургия
Американски пилоти отново с дарителска акция в Детска хирургия / netinfo

Чисто нов кухненски блок получи Клиниката по детска хирургия в Университетска болница „Св. Георги". Това съобщи за Дарик началникът доц. Пенка Стефанова. Благотворителната акция е на американски военни пилоти от базата Рамщайн в Германия, които са на учение в Граф Игнатиево. Само новите кухнески шкафове струват около 2000 лева, помещението е шпакловано и боядисано, подменено е всичко, включително батериите на мивките и осветителните тела. Закупени са и нови кухненски уреди, обясни доц. Стефанова.

Впечатлена съм от момчетата - тук са 8 човека, а вършат работа за 80. Още от сутринта са в клиниката и до вечерта смятат да приключат всичко, каза още доц. Стефанова. Кухненският блок ще добие окончателен вид в края на седмицата, когато ще бъдат доставени и монтирани поръчаните шкафове. Акцията е една прекрасна изненада и позитивен старт на честванията , свързани с 60-ата годишнина на клиниката, които започват през есента, допълни доц. Стефанова.

Клиниката по детска хирургия е първото в страната специализирано детско хирургично отделение и е единствен център за Южна България за хирургия на новороденото. Основана е през 1952 г. с наличен стационар от 30 легла и отделение по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОДАРИЛ) с 8 легла.

В момента клиниката разполага общо с 46 легла и 4 операционни зали, оборудвани с модерна апаратура и инструментариум, специфичен за детската и пластична хирургия.