Сребърен медал за Петър Каразапрянов от Олимпиадата във Вашингтон
Сребърен медал за Петър Каразапрянов от Олимпиадата във Вашингтон / Дарик Сливен, Архив

Сребърен медал заслужи възпитаникът на ПМГ „Добри Чинтулов" Сливен Петър Антоан Каразапрянов на 44 - та Международна олимпиада по химия във Вашингтон, САЩ. В следобедните часове на 29 юли, местно време, на церемонията по награждаването на призьорите Петър получи отличието си. Той е най-добре представилият се участник от българския отбор в двата кръга на олимпиадата. Още два бронзови медала за България заслужиха Христо Рашеев от НПМГ „Акад. Л. Чакалов" и Васил Василев от СМГ „П. Хилендарски". Четвъртият участник Владимир Милов от МГ „Гео Милев" - Плевен, макар да остана без медал от олимпиадата по химия във Вашингтон, преди няколко седмици се завърна с бронз от Международната олимпиада по биология в Сингапур.

Олимпиадата се проведе от 21 до 29 юли 2012 г. в Университета Мериленд във Вашингтон. В нея участваха най-добрите ученици по химия в средните училища на 71 страни по света. Участниците тази година бяха 280.

Българският отбор за участие в Международната олимпиада по химия бе определен от класираните на първите 10 места на националния кръг на олимпиадата no химия през настоящата учебна година, които формираха разширения национален отбор.

Постижението на Петър е изключително високо. Последното сребърно отличие за България на Международна олимпиада по химия е от 2007 г. в Москва. За приетия вече за студент по медицина възпитаник на ПМГ - Сливен равносметката е впечатляваща: за две години - три бронзови и един сребърен медал от четири международни олимпиади. Учител на Петър в ПМГ „Добри Чинтулов" е Иванка Станчева.

Петър Каразапрянов е четвъртият ученик от Сливен, който печели медал от международна олимпиада, при това не един, а четири. Преди него това са постигнали Васил Спасов - бронзов медал по физика на Международната олимпиада в Сигтуна, Швеция, през 1984 г., Веселин Василев - сребърен медал на Международната олимпиада по химия в Лайден, Холандия, през 1986 г. и Николай Качаров - сребърен медал на Международната олимпиада по астрономия през 2004 г. в Симферопол, Украйна. И четиримата са възпитаници на ПМГ „Добри Чинтулов".