Започва подаването на заявления за винетки за паркиране в центъра на София
Започва подаването на заявления за винетки за паркиране в центъра на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Започва подаването на заявления за винетки за паркиране в центъра на София
55640
Започва подаването на заявления за винетки за паркиране в центъра на София
  • Започва подаването на заявления за винетки за паркиране в центъра на София

От днес се подават заявления за винетни стикери за преференциално паркиране в центъра на София.

Всеки, който притежава жилище в зоните за платено паркиране, ще може да подаде заявление за получаване на такъв стикер в сградата на Центъра за градска мобилност. Необходимо е обаче да са спазени различни изисквания и да се носят необходимите документи, за да е валидна кандидатурата.

От 1 септември влизат в сила новите цени за паркиране в центъра, като сегашната синя зона се разделя на две - синя и зелена. Идеалният център на София ще бъде Синя зона, а по-широкият център става Зелена зона.

Поскъпва обаче годишната такса за всеки, който иска да паркира в близост до дома си в центъра. Винетният стикер струваше 70 лв., но до изготвянето на новата наредба или близо две години, много от живеещите в центъра на София паркираха безплатно – само срещу копие от адресната регистрация в личната им карта.

Сред необходимите документи за издаване на винетен стикер обаче вече е и нотариален акт за собственост на автомобила и на имота. Така, на практика, за да получат въпросния стикер, на някои софиянци ще им се наложи да прехвърлят собствеността върху апартамента си или собствеността върху колата си.

По думите на общинския съветник Радослав Тошев тези случаи ще са твърде малко и от Центъра за градска мобилност ще търсят решение на всеки по отделно. Тошев призова да не се чака последния момент за подаване на заявленията и ако възникват такива казуси, те да се описват в молбата и да се решават с помощта на служителите на Центъра за градска мобилност.