Стартира Международен скаутски лагер-Плевен 2012
Стартира Международен скаутски лагер-Плевен 2012 / archiv.DarikNews

Тази вечер, малко след 20:00 часа в Бохотската гора ще бъде запален голям лагерен огън, около който ще се съберат повече от 250 скаути от България, Русия и Франция.
Половин час по - късно със специална церемония ще бъде даден старт на международния скаутски лагер - Плевен 2012.

Повече от месец стафските екипи, в които участваха младежи от трите държави, подготвяха терена в Бохотската гора, който официално вече е дарен на Организацията на българските скаути и е втората национална скаутска база в България.

До момента в Плевен е пристигнала група от 60 скаути от Русия, водени от Владимир Громов, ръководител на Всеруската скаутска организация. 24 са френските младежи, които също вече са в лагера, а още в понеделник, около 120 скаути вече бяха населили базата. Очаква се общо 250 участници да се съберат за официалното откриване довечера.

Международният лагер в Плевен е кулминацията, с която завършва едногодишното честване на 100 годишнината от създаването на скаутизма.
Началник на лагера е Костадин Грибачев, а комендант - водачът на плевенските Лъвчета, Линка Михова.

От предварителната програма по организирането и провеждането на международния лагер Плевен 2012 става ясно, че младите скаути залагат най - много на социалните дейности.

На 2 и на 5 август, скаутите ще се включат в акции за почистване на Кайлъка и ще помагат на деца и възрастни в домовете в Згалево и Бохот.

Още през януари тази година, на заседание на Министерския съвет беше взето решение да бъдат предоставени на скаутската организация, сгради, ползвани преди повече от 20 години от военните. Също така, за целите на скаутското движение бяха предоставени и 6 декара от терена около сградите за организирането на международни и национални скаутски лагери.

Договорът за безвъзмездно прехвърляне на недвижим имот - частна държавна собственост, беше подписан на 12 май от областния управител Иван Новкиришки и Благой Благоев - председател на управителния съвет на "Организация на българските скаути".