Пловдив става първият град в страната с частен археологически музей
Пловдив става първият град в страната с частен археологически музей / снимка: DarikNews.bg, архив, Пловдив
Кметът на Пловдив Иван Тотев
55704
Кметът на Пловдив Иван Тотев
  • Кметът на Пловдив Иван Тотев

Пловдив ще бъде първият град в страната, в който ще има частен археологически музей, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Това ще стане факт, ако един от най-големите колекционери на археологически богатства в България  Димитър Костов представи документи, които да доказват, че съкровищата му не са фалшиви.

Ден по-рано в интервю за Дарик Димитър Костов обяви, че е принуден да продаде  колекцията си в чужбина, тъй като община Пловдив не му разрешава да подреди колекцията си в частен музей. Костов е собственик на колекцията „Машаланс” - комплект монети на тракийските царе по нашите земи, Скитското златно съкровище и други ценни предмети. Той притежава в колекционерската си сбирка уникални находки със световно значение, които се съхраняват в трезори - 260 археологически предмета и 4500 монети.

По оценки на Национален исторически музей антиките му са на стойност около 10 милиона евро и притежават необходимите сертификати. Решението да продаде колекцията си в чужбина инж. Костов е взел, след като община Пловдив му отказа да направи частен музей.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви пред Дарик, че са провели разговори с Костов и общината застава радушно зад това в града да има частен музей. Той ще се намира в Старият град. Единственото условие да бъде доказана автентичността на колекцията, обясни Тотев. Според Тотев музеят със съкровищата на Костов ще бъде факт до няколко месеца, след представянето на документите, по които ще се произнесат експерти.