Над 200 недоволни излязоха срещу високия данък паркинг за центъра на София
Над 200 недоволни излязоха срещу високия данък паркинг за центъра на София / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Дискусионна среща събра пред паметника на Патриарх Евтимий в София около 250 недоволни от новите цени и правила за паркиране в центъра на София, които ще влязат в сила от 1-ви септември.

По-този начин столичани решиха да изразят несъгласието си с промените.

Протестиращите затвориха кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев". До ексцесии не се стигна.

Недоволните се обединиха около тезата, че липсва диалог с общината.

Според протестиращите високият данък "паркинг" не им гарантира свободно място за паркиране.

Над 200 недоволни излязоха срещу високия данък "паркинг" за центъра на София
netinfo

Хората, живеещи в тези райони, не желаят да маркират с постоянно залепени стикери автомобилите си, защото това нарушавало тяхната неприкосновеност. Според тях трябва да се въведе адекватен на инфраструктурата радиус около индивидуалния адрес, в който всеки живее и може да паркира автомобила си. Има желание да се възстановят и конфликтни паркоместа, които са били премахнати, когато общината е откривала нови паркоместа. Сред важните искания е и да бъдат отстранени членовете на Постоянната комисия по транспортната инфраструктура и безопасността на движението, които допринесли според тях за сегашната ситуация и нарасналото напрежение.

Организаторите на протеста вече са събрали над 15 000 подписа срещу новия данък "паркинг". Те обявиха, че ще бъдат на същото място и в четвъртък, 16 август, като изразиха очакване при тях да дойде и представител на общината.

От 1 септември живеещите в центъра на столицата ще трябва да паркират пред домовете си срещу документ за собственост или договор за наем, като сумата за това е 150 лева за първа кола и 450 лева за втори автомобил.

Над 200 недоволни излязоха срещу високия данък "паркинг" за центъра на София
netinfo