Парламентът отхвърли законопроекта за лустрацията
Парламентът отхвърли законопроекта за лустрацията / Sofia Photo Agency, архив

Народното събрание отхвърли законопроекта за лустрацията, предложен от сини депутати, който предвиждаше ограничение за лицата - бивши служители Държавна сигурност да заемат ръководни постове в държавната и общинска администрация.

Законопроектът предвиждаше временна - 10-годишна забрана, за всички щатни и нещатни сътрудници на ДС и разузнавателните служби на армията да заемат ръководни постове.

Вносителите - Лъчезар Тошев и депутати от „Синята коалиция", предлагаха свързаните със службите да нямат право да заемат ръководни служби и във Висшия съдебен съвет, в Министерство на отбраната, МВР, в БНБ, институцията на омбудсмана, както и в ръководствата на НЕК и Българският енергиен холдинг.

Въпреки мотивите на авторите на закона, че след падането на желязната завеса в редица държави са били приети и приложени лустрационни закони, които не заплашват основните човешки права, НС не подкрепи проекта. Аргументът - подобни закони противоречат на основния закон и Конституционният съд неведнъж е отменял подобни нормативни текстове.

Вижте позицията на Синята коалиция след отхвърлянето на законопроекта