1500 участници и 11 ансамбъла в Малешево пее и танцува
1500 участници и 11 ансамбъла в Малешево пее и танцува / netinfo

1500 участници от 23 български общини и 11 ансамбъла от Украйна, Грузия, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина ще вземат участие в „Малешево пее и танцува” – Микрево 2012 г. IX издание на Международния фолклорен фестивал ще се проведе на 21 и 22 октомври.

Очаква се в концертите да се включат изпълнители като Румяна Попова и Наум Петрески, Иван Дяков и Радостина Паньова. Освен това специален гост на инициативата ще бъде трупата на Нешка Робева. Тази година фестивалът ще премине под знака на 100 години от освобождението на Струмяни и всички спектакли ще бъдат под мотото "От огъня – огън”.

На 13 октомври с „Образи от камък, цвят и звук” и пресконференция в Арт център Илинденци”  ще започнат празниците, посветени на IX Международен фолклорен фестивал „ Малешево пее и танцува” – Микрево 2012. Успоредно с това ще бъде открита художествена изложба на Антон Гошев, Светослав Недев, Силвия Топалова, Мирослава Захариева, Юлияна Текова, Иван Обретенов – сред новите мраморни градежи по проект на скулптора Иван Русев.

Скулпторката Снежана Симеонова ще представи новата си творба, ще бъде подготвен концерт на самодейци от община Струмяни и кулинарна изложба „Вкусотии от Малешево и Пирин”. Осен това ще бъде поставено началото на  пленер „ Изкуство 2012 – "Малешево От огъня - огън”с участието на Пламен Бонев, Иван Милушев, Огнян Механджийски, Аргир Манасиев и Димитър Петрински. Камерен концерт ще изнесе  етно-дуетът Таня Никлева-Владева и Йордан Владев.  На 19 октомври пък ще се прожектира филмът „На пробуждане” и ще се завърти първото хоро на площада в Микрево.

На 20 и 21 октомври са двата фестивални дни, като на 20 октомври с празничен водосвет ще бъде открито модернизираното читалище в Микрево по проект на КУЛТНЕТ и изложбата живопис от пленер 2012, а в концертите ще участват най-добрите ансамбли от фестивалните дни и специалните гости Румяна Попова и Наум Петрески/ Р Македония/, Руска Стоименова, Иван Дяков, Радостина Паньова, Трупата на Нешка Робева, Николай Кимчев. На 21 октомври ще бъде и гала-концертът, когато ще има и празнични илюминации.