Започват празниците на Стария град
Започват празниците на Стария град / снимка: dariknews.bg

С прожекция на филма „След края на света” в 18.30 на Римския стадион ще започнат официално празниците на Стария град. В продължение на седмица пловдивчани и гостите на града ще станат свидетели на множество прояви свързани с живота на резервата. Водещият мотив в празничната програма на Стария град тази година е идеята да се сподели наследството на предишните поколения пловдивчани.

В празниците ще участват много пловдивски музикални групи и формации, като специалната изненада ще е атрактивен цигански оркестър.

„Венеция поздравява Стария Пловдив" с изложба на карнавални маски, която ще бъде показана в Синята къща. Паралелно с това на откритото пространство в къщата на Георги Божилов - Слона, възпитаници на Националната гимназия по сценични и екранни изкуства ще представят по нетрадиционен начин изложба за „млади госпожици и калдъръм кокони, капели, перуки и всякакви хубости", разказа шефът на „Старинен Пловдив” Амелия Гешева.

28 септември ще е денят на младите хора в Стария град. В работилница „Наследство" всички пловдивчани и гости на града ще могат да видят бъдещето на Стария Пловдив през очите на младите.

В 11 часа сутринта на 29-ти септември, от площада пред Общината, ще тръгне карнавално празнично шествие с капели, фусти и файтон. Идеята на организаторите е да се възстанови традицията от началото на миналия век, когато пловдивчани са шествали от Главната до Стария град.

Същия ден празниците ще продължат с филибелийски гозби ( като заедно с пловдивските готвачи ще твори и Ути Бъчваров), стари градски песни, танго изпълнения на Ансамбъл Тракия, ретро-фризьори и още елекчийски предизвикателства.

Дружеството на писателите в Пловдив също ще има своя програма в къща Ламартин.
Последният ден е посветен на децата. На 30 септември малчуганите ще могат да гледат „Хитър Петър" на откритата сцена на Лапидариума, да рисуват ретро огледала и чадъри в двора на галерия „Златю Бояджиев" или съкровищата на Пловдив в галерия „Анастас".
Закриването на празничната седмица ще е вечерта на Античния театър с концерт на Аркади Шилклопер и Биг Бенд.

Основни организатори тази година на празниците на Стария град са Община Пловдив, общински институт „Старинен Пловдив", Фондация „Пловдив 2019" и Регионалната занаятчийска камара.