Представят над 80 филма на кинофестивал в Шумен
Представят над 80 филма на кинофестивал в Шумен / Невена Николова

Над 80 филма ще бъдат представени по време на V международен и ХVІ национален фестивал на любителските исторически филми, който ще се проведе в Шумен от 28 до 30 септември. Това съобщи Детелина Папазова, която е секретар на НЧ „Добри Войников" в Шумен.

Българските участници са от Хасково, Варна, София, Пловдив, Берковица, Димитровград, Белоградчик, Попово и др., а чуждестранните от Германия, Украйна, Молдова, Русия, Англия, Италия, Македония, като сред тях има и такива, които участват за първи път. Общият брой на филмите прожектирани на кинофестивала през годините е над 600.

Кинофестивалът ще бъде открит от 17:00 часа на 28 септември пред Концертната зала на читалището. На 29 септември са прожекциите, а вечерта от 20.00 часа е кинолюбителската вечер. Закриването на фестивала и връчването на наградите ще бъде на 30 септември / неделя/ от 11.00 часа.

Организатори са Министерство на културата, Съюзът на българските филмови дейци, Община Шумен, Народно читалище „Добри Войников", Историческия музей, Федерация „Алтернативно кино" - кинолюбителската организация в България. През 2003 г. като съорганизатори се включват Националният филмов център и Националният исторически музей. През същата година фестивалът става международен.