Фестивалът на сливата в Троян е в разгара си
Фестивалът на сливата в Троян е в разгара си / festivalnaslivata.com

Фестивалът на сливата, който се провежда в Троян, е в разгара си. Той бе официално открит на 22 септември и ще продължи до 29-и. Тази година той се реализира по проект „Български фестивал на сливата", финансиран с повече от 350 хил. лева по оперативна програма „Регионално развитие".

Стартът бе даден с дефиле на самодейците по централната улица на Троян, предвождано от представителния общински духов оркестър с мажоретки. На сцената на площада пък се изявиха групи за народни танци и песни не само от почти всички околни села, а и от цяла Северна България. Бяха представени песента, танцът и логото на фестивала - танц на фолклорен ансамбъл „Траяна" при Народно читалище „Наука 1870" - Троян, с художествен ръководител Иван Иванов, хореограф Боряна Кънчева. „Живата история сме ние" е песента на фестивала, която бе възприета възторжено от малки и големи. От Бели Осъм представиха атрактивна ялова сватба, в която в ролята на булката е преоблечен мъж, а на младоженеца - жена.

Всеки ден има различни арт - ателиета - по керамика, произведения от природни материали, рисуване и дърворезба. В залата на общинската администрация вървят прожекциите „Български фестивал на сливата 2012", а в Музея на народните и художествени занаяти е организирано ретро фото.Безспорната атракция на едноседмичната проява е варенето на ракия и приготвянето на различни сладка и деликатеси от сливи.

Фестивалът на сливата в Троян е в разгара си
netinfo

Гостите и жителите на Троян вече станаха свидетели на стари и традиционни демонстрации, в които всеки можеше да се запознае с класическия начин за дестилиране на ракия и съвсем отблизо да види дори и най-дребните технически детайли. Също така отблизо желаещите успяха да наблюдават приготвянето на сливов мармалад.

Фестивалът на сливата в Троян е в разгара си
netinfo

Дегустацията беше задължителна и всички опитали сладкото блаженство останаха много доволни. Със сигурност същото се отнася и за дегустацията на домашно приготвения качамак.