Състезатели от 46 държави ще участват в полумаратона в Каварна
Състезатели от 46 държави ще участват в полумаратона в Каварна / Дарик Добрич - архив

Състезатели от 46 страни ще участват в Световното първенство по полумаратон в Каварна тази събота. На старта на дистанцията от 21 км ще застанат 142 мъже и 78 жени. Над 30 са лекоатлетите, участвали в Олимпийските игри в Лондон, съобщи пред Дарик Добрич президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. Американският отбор е пристигнал още преди 5 дни, за да има време за аклиматизация, кенийците са дошли вчера, а останалите бегачи – днес. За откриването пристига и вицепрезидентът на Международната лекоатлетическа федерация ИААФ Сергей Бубка.

Над 200 доброволци работят в помощ на организационния комитет на спортното събитие, каза още Карамаринов. По думите му наградният фонд е 270 хиляди долара, осигурен изцяло от ИААФ, а общият бюджет на състезанието е около 3 млн.лева.

В 9.30 часа в събота е стартът на жените, а в 11.00 часа - на мъжете. Стартовия изстрел ще даде почетният председател на организационния комитет и вицепремиер Цветан Цветанов. България ще участва с 5 мъже, начело с най-добрия ни маратонец Христо Стефанов и три жени, сред които участничката в Лондон Силвия Дънекова. „На всички европейци ще им бъде много трудно, защото, както е известно, фаворитите са от Африка”, допълни Карамаринов. На старта ще видим и четирикратния световен шампион от Еритрея Версенай Тедесе.

Каварна спечели домакинството на полумаратона през 2010 година в надпревара с Ню Йорк. Състезанието е една от петте най-значими световни лекоатлетически прояви за годината, в която се честват 100 години от основаването на ИААФ – най-голямата организация в света, с 214 страни-членки.

Добромир Карамаринов потвърди, че републиканските първенства през зимата, както и подготовката на националите, ще се състоят в Добрич, за втора поредна година.