Откриха Семейно-консултативен център във Велики Преслав
Откриха Семейно-консултативен център във Велики Преслав / netinfo

Нов Семейно-консултативен център бе открит във Велики Преслав. Разкриването на социалното заведение в града е част от проекта на УНИЦЕФ, в „Семейство за всяко дете".

Това е третият подобен Центърът разкрит в областта, след тези в Шумен и Нови пазар . Служителите му ще обслужват многодетните семейства от рисковите групи в две общини Велики Преслав и Върбица, където има изнесена приемна. Целта на новата социална услуга е да се предостави шанс на родителите да могат сами да отгледат децата си.  

 „С подкрепата на Европейската комисия тази идея се осъществява. Искам да кажа днес, че деинституционализацията започва с превенция, вероятно завършва и с превенция", заяви по време на откриването на Центъра Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България.

Осемчеленният екип от социални работници, медицинска сестра и сътрудници ще работи за намаляване на случаите на изоставени деца.

 „От тук на татък предстои много, много работа, която да бъде свързана с нашата основна цел и всеотдайност на колектива", обясни управителят на СКЦ-Велики Преслав Даниела Николова. По думите й, картографирани са над 160 многодетни семейства в региона, с които екипът вече работи.