Откриха Празника на плодородието в Кюстендил
Откриха Празника на плодородието в Кюстендил / снимка: DarikNews.bg, Иво Кирилов

Откриха петия Празник на плодородието в Кюстендил. Сергии и щандове на читалища, детски градини, неправителствени организации и занаятчии, аранжирани с красота и естетика с най-едрите плодове и зеленчуци, които се раждат в Кюстендилския край, са подредени по дължина на централния площад „Велбъжд". Те са част от декора на Празника на плодородието, който прави Община Кюстендил.

Съорганизатор Институтът по земеделие. Предвиждат се награди за най-едър, за най-атрактивен плод, за най-добре аранжирана маса-сергия. Победителите ще станат ясни утре. Сред атракциите бе 60 кг. тиква, произведена в Нов Чифлик.

Празникът на плодородието символизира есента и изобилието. Той е наследство от първия Национален конкурс от 1869 година.

Програмата започна с изпълнение на вокална група "Калпазани", след което кметът на Кюстендил Петър Паунов поздрави всички жители на общината: "Много се радвам да се съберем за поредна година на Празника на плодородието. Един ден, в който традиционно отправяме своите благодарности към Бог за това, че ни е дарил с тези прекрасни дарове. Това е ден, в който се прекланяме пред трудолюбието на всички хора, които се грижат за нашата земя. Родени сме в тежки времена, в които истинските политици липсват, а държавата ви добавя по 5 лв. на пет години към пенсиите. Тъкмо затова се гордея, че сме родени на златна земя и тези истински хора, които са ни заобиколили, запретват ръкави във всеки един момент и правят чудеса, за да предоставят тези блага. Пожелавам ви зимната постеля да ви е топла, ракията да не е под 50 градуса, бъчвите ви да са пълни с искрящо вино, а трапезите - пълни".

След него директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов представи 10 сорта ябълки, характерни за региона, сред които Елегия, Бесепара, Мартиника, Горана, Флорина и др.

Официални гости на събитието бяха д-р Грижина Хоронжикевич - първи съветник в Посолството на Република Полша в България и Сергей Сухов - съветник и представител на Министерство на селското стопанство на Руската Федерация.

Други новини от Кюстендил