Народният хор на ВТУ с престижна награда от международен конкурс
Народният хор на ВТУ с престижна награда от международен конкурс / снимка: ВТУ

С престижна награда се завърна от участие в международен хоров конкурс в Италия народният хор на Великотърновския университет. Хористите и техните ръководители - диригентът доц. Митко Димитров и вокалният педагог ас. Ана Борисова, студенти и преподаватели към катедра „Музика", представиха достойно Педагогическия факултет и ВТУ в град Римини от 4 до 7 октомври.

В конкурса се състезаваха 50 състава, разпределени в пет категории. Университетският народен хор се изяви в категория "Фолклор и госпъл/спиричуъл", в която бяха включени 14 формации от 11 страни.

Хорът на ВТУ изпълни четири песни - „Драгана и славеят" - Филип Кутев, „Горице, ситна, зелена" - Николай Балабанов, „Седянка" - Николай Кауфман, „Ерген деда" - Петър Льондев.

В състава на журито бяха поканени изявени диригенти и композитори, които оценявайки качеството на изпълненията в съответствие с приетите критерии за оценка - подбор на програма, интонация, ритмика, динамика, качества на звука и артистичност на изпълненията, присъдиха сребърен диплом и бронзов ръчно изработен медал на Народния хор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

Великотърновските хористи се пребориха със силната конкуренция на състави от Филипините, Мексико, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Румъния, Италия и Индонезия.