Неврокопски панаир- запазената културна марка на региона
Неврокопски панаир- запазената културна марка на региона / снимка: Община Гоце Делчев

Представиха  първото издание на Културна мозайка "Неврокопски панаир". Неговата тридневна и изключително богата програма съвпада с честванията на 100 - годишнината от Освобождението на град Неврокоп. Повече за проекта, неговите параметри, стратегически цели по време на пресконференцията днес разказаха Валери Сарандев – заместник - кмет на община Гоце Делчев и Георги Мишев - секретар на читалище "Просвета".

Първото издание на фестивала „Културна мозайката „Неврокопски панаир” ще се проведе в Гоце Делчев във времето между 19 и 21 октомври 2012 г. Събитието се организира в рамките на проект на община Гоце Делчев, реализиран в партньорство с Народно читалище „Просвета”. Проектът „Културна мозайка „Неврокопски панаир” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 430 825 лева, а продължителността му – 24 месеца.

Основната му цел е да подкрепи усилията на община Гоце Делчев за засилване на ролята на културата като двигател за развитието на региона. Концепцията за фестивала стъпва върху богатото културно-историческо наследство на общината, автентичния фолклор и занаятите. Заедно с това проектът цели да покаже силната връзка между миналото, настоящето и бъдещето като ключ към местната културна идентичност.

Официалното откриване на тридневната Културна мозайка „Неврокопски панаир” е на 19 октомври от 11.30 часа в Градския парк.

Събитията ще се провеждат на обособени места в парка и в Дома на културата. Освен музикална и артистична сцена в дните на фестивала Гоце Делчев ще бъде и сцена на традиционни занаяти и съвременно изкуство. С официалното откриване на фестивала се дава и началото на заниманията в занаятчийските ателиета в Градския парк. От петък до неделя майстори грънчари, звънчари и резбари ще провеждат открити уроци за всички желаещи да се докоснат до занаята.

Три шествия ще преминат през града за трите фестивални дни. В петък е арт – шествието на художниците, което ще спира на произволно избрани места, за да рисуват участниците съвременния град. В събота е фолклорното и танцувалното шествие, което ще демонстрира различни стилове в танца. В последното шествие в неделя участват деца и младежи с разноцветни свирки, звънци и чанове, както и фолклорни състави.

Концертите и дискотеките с народни хора се провеждат всяка вечер от 18.00 часа. В петък в Дома на културата е концертът с участието на ансамбъл “Пирин”, в събота е дискотеката с народни хора в Градския парк, в неделя - Общоградското фолклорно веселие с участието на Поли Паскова и ансамбъл “Чинари”. В събота в 11:00 ще се открие семинарът на тема: “Градът и ние” в малката зала в Дома на културата. Дискусията е отворена и ще се фокусира върху ролята на образованието и културата за развитието на града и региона.