С хляб и вино стартира „Малешево пее и танцува”
С хляб и вино стартира „Малешево пее и танцува” / снимка: Община Струмяни

По нетрадиционен начин стартира тазгодишното IX издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува".

Под мотото „Образи от камък, цвят и звук" бе открита изложба на живописни платна, графики и пластики сред мраморните градежи по проект на скулптора Иван Русев. Със свои творби в нея участват Антон Гошев, Светослав Недев, Силвия Топалова, Мирослава Захариева, Юлияна Текова и Иван Обретенов. В Мраморния град бе представена и нова скулптура, дело на авторката Снежана Симеонова.

Даден бе и стартът на пленер „Изкуство 2012", в който ще участват благоевградските художници Пламен Бонев, Иван Милушев, Аргир Манасиев, Огнян Механджиев и Димитър Петрински, съобщават от Община Струмяни.

За девета поредна година - от 19 до 21 октомври площадът на с. Микрево ще побере цялата красота на българския и чуждия фолклор.

В рамките на фестивала ще се състои официалното откриване на обновеното и модернизирано читалище в Микрево. Към проявите се приобщи и българското кино в лицето на младия режисьор Александър Стоилов, който ще представи за пръв път пред публиката в Микрево своя документален филм „На пробуждане" - една приказка за любовта към родния край. Посвещаваме концерт „С песните на Малешевието", който ще се състои на 19 октомври и на големия юбилей от освобождаването на Пиринска Македония и община Струмяни от турско робство.

За първи път организаторите си поставят смелата цел да превърнат фестивалните дни в празници на голямото изкуство чрез участниците в двата фестивални дни, а вечерните концерти - с участието на обичаните звезди на фолклора: Наум Петрески от Македония, Румяна Попова, Иван Дяков, Радостина Паньова, Руска Стоименова, Георги Гоцев и най-атрактивното от фестивала, ще накарат Малешевието да запее и заиграе.

Гостите на Скулптурния парк се насладиха на уникални и традиционни ястия от община Струмяни, подредени на дълга маса с уханни погачи и питки, тиквеници и зелници, оризници и други местни деликатеси. Малки моми посрещаха гостите с чаша от прочутото вино керацуда, а местните самодейци пяха в подножието на мраморния Пирин песен за Ильо Малешевски

IX Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува" тази година ще се проведе под мотото „От огъня - огън!". Форумът е посветен на 100-годишнината от Освобождението на Струмяни и е под патронажа на Министерството на културата.

Над 2200 ще бъдат участниците в деветото издание. Групи и изпълнители от цялата страна ще се изявят на традиционната сцена в най-голямото село в община Струмяни - Микрево, в дните от 19, 20 и 21 октомври. Чуждестранното присъствие ще бъде представено от ансамбли от Турция, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Македония, Италия и Гърция.

„Малешево пее и танцува" е авторитетен международен форум, който преодолява границите с песен и танц, с магията, съхранена в сърцето на хиляди самодейци.