Над 1000 човека събра първото издание на фестивала Житената питка в Стражица
Над 1000 човека събра първото издание на фестивала Житената питка в Стражица / DarikNews.bg

Над 1000 жители на Стражица и общината се събраха тази сутрин на градския площад в Стражица за първото издание на фестивала „Житената питка". Празникът засега е единствен в България, който се празнува на Международния ден на хляба и е посветен на него. Над 40 участници от Стражица и селата Балканци, Лозен, Кесарево, Сушица, Камен, Виноград, Хлебна къща -Златарица и др. взеха участие във фестивалния конкурс.

На оригинално аранжирани щандове домакини, членове на пенсионарските клубове и на читалищата, колективи на детски и социални заведения предивикаха интереса на зрителите. На щандовете бяха изложени домашно омесени краваи, уникални погачи с флорални мотиви, битови орнаменти, с декоративни цветя, птици, ангели, печива във формата на прасенца и пилета, зелници, баклави, спаначници, пирог, гевречета, питки, баници и екологични хлябове със семена и ядки. На щанда на Център „Амалипе" девойки пържиха мекици и топли ги раздаваха на посетителите.

Щандовете представяха и различни обичаи и народни ритуали, в които обредният хляб заема централно място като Великден, омесване на питка 40 дни след раждането на бебе, Коледа. Те бяха аранжирани с цветя, здравец, икони на Св. Богородица, предмети от бита и дори земеделски сечива. Атракции на изложението бяха „Веселата пекарна", в която общински служители, облечени като готвачи и кулинари, раздаваха на присъстващите хляб, козунаци и червено вино, и огромна пита, заобиколена от още 16 погачи, символизиращи 16 октомври, аранжирана със здравец и мед. Питката бе осветена ритуално за начало на празника, който бе открит от кмета на Стражица инж. Детелина Борисова. Фестивалът е по едноименната приказка на Ангел Каралийчев, роден в Стражица, който с нея възпитава у най-малките почитта към хляба.

Компетентно жури оценяваше щандовете на участниците. По същото време талантливите деца от Общинския детски комплекс представиха драматизация на приказката „Житенат питка". Изпълненията на танцьорите от ансамбъл към НЧ „Искра" във Велико Търново и на таланти от Общинския детски комплекс радваха присъстващите. Журито бе много затруднено в избора, като критериите бяха за най-естетичени изделия и добре аранжиран щанд и за най-добри вкусове качества.

Първа награда грабнаха жените от Пенсионерски клуб -гр. Стражица, те получиха 250 лв. и брашно. Втората награда отиде при жените от читалището в с. Сушица, които бяха представили великденски обред с хляб и козунаци, а третата награда- при читалището в с. Кесарево. Индивидуална награда за най-голяма питка получиха Емилия и Веска Ангелови, които получиха 15 кг брашно. Четири извънредни награди, осигурени от спонсори, бяха дадени на две детски градини в Стражица, на ЦДГ „Калинка" в Кесарево и на Хлебна къща в Златарица. Всички участници получиха грамоти за участие и поощрителин награди- рекламни материали и брашно.

Следобяд над 20 хлебопроизводители, зърнопроизводители и мелничари участваха в дискусионен клуб, посветен на проблемите и актуалните въпроси в бранша. Според хлебопроизводителят Лъчезар Лазаров драстичен скок в цената на хляба не трябва да се очаква, тъй като тазигодишната реколта е добра и е осигурен зърненият баланс на страната.  В същото време конкуренцията в страната е голяма и с оглед повишеното предлагане, цената на хляба би трябвало да запази сегашните си нива.