Експерти от Австрия правят оглед на авариралия в Бургас трафопост
Експерти от Австрия правят оглед на авариралия в Бургас трафопост / снимка: Reuters

Експерти от Австрия правят оглед на мястото в жилищния блок в Бургас, където се взриви трафопост и разруши жилищата на няколко семейства. Това съобщиха от общината в крайморския град.

Специалистите са тук по покана на EVN. Дружеството обяви, че ще ги покани за независима експертиза за причините за произшествието. Втора група от български специалисти също ще направи след оглед своите заключения.

От електроразпределителното дружество разпространиха прессъобщение до медиите, в което се заявява, че при първия оглед не са установени следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла - ниско напрежение, на трафопоста. Това според EVN показва, че трансформаторът не се е взривил. Огледът отвън показва механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите - високо напрежение, и кабелите; няма следи от изтичане на масло, твърдят от EVN. Версията на полицията е, че става въпрос за техническа неизправност на съоръжението. Каква е причината за случилото се, ще се изяснява по-късно.

Десет души от разрушения блок са пренощували в хотел - това са три семейства, чиито апартаменти са най-засегнати. Има и четвърто жилище, което е с големи разрушения. То е собственост на възрастна жена. Тя обаче е останала в дома си.

Електричеството в сградата вече е възстановено, съобщава БТА. Ток няма единствено в двата апартамента, които се намират над трансформатора. Общината има готовност да настанява семейства от сградата в общински жилища. До момента никой не е изявил такова желание.

Предстои прверка и на трафопостовете в Бургас, които са в жилищни сгради - те са 39.