Добрич с първа награда в годишния конкурс на ЕкоЕнергия
Добрич с първа награда в годишния конкурс на ЕкоЕнергия / Дарик Добрич - архив

Добрич получи първа награда в годишния конкурс на общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия „Община по пътя към енергийната независимост“. Отличието се присъжда за осъществяване на целите, заложени в общинската енергийна програма 2008-2013, както и за изпълнението на дългосрочните приоритети в Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на общината „Енергийно устойчив Добрич 2020“.

Планът е разработен във връзка с поетите от община Добрич ангажименти по Споразумението на Кметовете – най-амбициозната инициатива за постигане целите на Европейската енергийна политика до 2020 г. чрез устойчиво енергийно развитие.

Основна цел на конкурса е да се популяризират постиженията на българските местни власти и да се отличат онези от тях, които полагат специални усилия в областта на устойчивото енергийно развитие на местно ниво. Конкурсните предложения са обособени в три основни направления – управление на енергията на общината, състояние на общинската енергийна програма и организация на изпълнението и популяризиране на дейностите на общината в областта на интелигентното използване на енергията.