Фондация помага на деца от варненски домове
Фондация помага на деца от варненски домове / netinfo

В Деня на покровителя на художниците Свети апостол Лука - 18 октомври, ще бъде открота традиционната благотворителна кампания за разпродажба на произведения на изкуството. Тя се организира от фондация „Свети Свети Константин и Елена” в помощ на децата в неравностойно социално положение от домовете „Другарче” и „Княгиня Надежда” във Варна и помощно училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Кривня.

Над 95 произведения на изкуството на  повече от 40 български и чуждестранни автори са включени  в каталога на Фондацията. Сред тях са  едни от най-добрите и световно-признати български автори - Павел Митков, Ангел Атанасов-Ачо, Димитър Манолов, Стоимен Стоилов, Светлин Ненов и Васил Петров. За първи път присъстват и произведения от чуждестранни автори, един от които е италианският художник авангардист Силвио Формикети.

По традиция част от произведенията са предоставени изцяло или частично безвъзмездно от своите автори. А с част от средствата от предходни разпродажби и тази година Фондация „Свети Свети Константин и Елена”, с любезното съдействие на галерия „Графит” и галерия „Арт Маркони”, поръча изработката на произведения на изкуството, с които да обогати фонда си.