Конкурс „Джумалийско надиграване в Търговище
Конкурс „Джумалийско надиграване в Търговище / netinfo
Конкурс „Джумалийско надиграване" в Търговище
57722
Конкурс „Джумалийско надиграване" в Търговище
  • Конкурс „Джумалийско надиграване" в Търговище

Търговищкият клуб „Хоро" за първи път организира конкурс-надиграване. За заглавие на фестивала организаторите са избрали „Джумалийско надиграване", което е препратка към старото име на Търговище Ески Джумая. На 22 октомври, събота, в спортна зала „Дечко Стефанов" ще се събрат възпитаници на 13 любителски състава от цяла България. От председателя на клуб „Хоро" Стамен Стаменов научихме, че тук ще бъдат танцьори от София, Стара Загора, Разград, Русе, Варна, Девня и други градове и села на страната.

Надиграването ще протече в три кръга. В първия всеки един от клубовете ще представи по две хора от различните области на България. Във втория кръг, който е наречен „Хореографски разработки", ръководителите на групите имат възможност да покажат своите хореографски решения върху някои от хората. В третия етап всеки отбор ще излъчи по две двойки, които ще се включат в надиграване с танците шопска и тракийска ръченици.

В пазите между кръговете зрители от залата ще имат възможността да излязат на сцената и да заиграят хора и ръченици под съпровода на българската народна музика.

Жури на надиграването ще бъдат Димитър Манов, хореограф от София, Любчо Василев - художествен ръководител  на ансамбъл „Мизия" - Търговище и основателят на ансамбъл „Българе" Иван Иванов