Борят агресията сред децата, учат ги сами да поправят играчките си
Борят агресията сред децата, учат ги сами да поправят играчките си / Дарик нюз
Борят агресията сред децата, като учат сами да поправят играчките си
57879
Борят агресията сред децата, като учат сами да поправят играчките си
Борят агресията сред децата, като учат сами да поправят играчките си
  • Борят агресията сред децата, като учат сами да поправят играчките си
  • Борят агресията сред децата, като учат сами да поправят играчките си

Със спектакъла „Приключетнията на феите Лили и Ина в една европейска детска градина" бе даден старт на проекта „Не изхвърляйте старите играчки, рециклирайте ги в игрите" в ЦДГ „Соня" във В. Търново. Проектът е на стойност 20 000 евро и е по  Секторна програма „Коменски". Под формата на приказка малчуганите слушаха как в продължение на следващите две години ще се учат да правят от счупени играчки нови. Заедно с родителите и учителите те ще събират играчките в специално направено влакче с вагони от кашони.

„Целта на този проект е да провокира творческото мислена сред децата. Играчките са много важни за тях, защото им помагат да опознават света, но много често те провокират и агресия. Изследване сред родителите показва, че голяма част от децата бързо губят интерес към новите си играчки и започват да ги чупят. Надяваме се, че когато сами направят играчките си, те ще бъдат по- грижовни към тях", каза при откриването на празника директорът на детската градина Жаклин Павлова. И допълни, че другото голямо предимство на спечеления проект е, че в него ще участват много активно и родителите.

Чуйте повече от нея в първия звуков файл.

По проекта ще работят 14 педагози и 164 деца от детска градина „Соня". Великотърновското детско заведение е предпочетено от координиращата  детска градина в Анкара в конкуренцията на други пет от страната, заради разработения проект „По суша, въздух и вода" и е получило най- голямо  финансиране. Педагозите ще посетят детски градини  в Унгария, Италия, Литва, Естония, Гърция и Турция, ще обменят опит, ще се обучават и ще получат сертификати. Първата работна среща е насрочена за  18 ноември в Анкара.

„Имаме пълна свобода в избора на проявите. Поканихме Общината, Инспектората по образование, Районната екоинспекция. Ще запознаем с нашата работа и всички детски градини в града", каза старши учител Йонка Колева, която е координатор на проекта.

Повече от нея във втория звуков файл.

Проявата на ЦДГ „Соня" е и в подкрепа на  кандидатурата на Велико Търново за културна столица на Европа през 2019 година.